Η απόφαση να απαγορευτούν οι Λιτανείες της εικόνας της Παναγίας λόγω κορονοϊού, ενώ επιτρέπονται πολλά άλλα ανθρωποκαμώματα ψεύτικης χαράς, δείχνει την ασχετοσύνη αλλά και το αντιχριστιανικό μένος των εχόντων το "γενικό πρόσταγμα"....
Οι τοιούτοι δεν γνωρίζουν ότι οι Λιτανείες έχουν την έννοια της παλλαϊκής προσευχής, σε ανοικτό χώρο, κάτω από το φως του ήλιου και του ουράνιου θόλου, όπως λέγει ο Άγιος Νικόλαος ο Βελιμιροβιτς.
Εμείς οι χριστιανοί, μεταφέρουμε τους Σταυρούς, τις Εικόνες και τα λάβαρα... ηχούν οι καμπάνες και ψάλλονται πνευματικοί ύμνοι.... Ο Σταυρός, η ισχύς και η δύναμη από τον Γολγοθά του Χριστού που διώχνει τις ακάθαρτες δυνάμεις, εξυγιαίνει, ανανεώνει και αγιάζει τους ανθρώπους, τα ζώα, τις ανθρώπινες κατοικίες, τα εργαστήρια και τους αγρούς.... Η λιτανεία αποτελεί την πνευματική στρατιωτική εκστρατεία ενάντια στις κακές δαιμονικές δυνάμεις, ενώ ο λαός κατά την Λιτανεία, μοιάζει σαν στρατός του Θεού.... Ο λαός αισθάνθηκε τη χρησιμότητα των Λιτανειών, γι’ αυτό και αγαπά τις Λιτανείες. Εάν δεν είχαν αμέτρητες φορές οι Λιτανείες φέρει τη βροχή σε περιόδους ξηρασίας, και δεν άμβλυναν το δρεπάνι του θανάτου σε περιόδους μαζικών θανάτων, και δεν επέστρεφαν την ειρήνη σε ταραγμένες εποχές, τότε θα αγαπούσε τόσο πολύ ο λαός τις λιτανείες, και θα βαστούσε με τέτοιο ζήλο τους Σταυρούς, στα χωριά και τις πόλεις;
Οι Τούρκοι δεν κάνουν Λιτανείες. Αλλά συνέβη την εποχή της τουρκοκρατίας σε μια μακεδονική πόλη κάτι, που ακόμα θυμούνται και περιγράφουν ζωντανοί μάρτυρες. Επικρατούσε μεγάλη ξηρασία. Οι Τούρκοι παρακάλεσαν τους χριστιανούς να κάνουν Λιτανεία. Ο Επίσκοπος με τους Ιερείς και τον λαό ξεκινούν τη Λιτανεία βαστώντας τους Σταυρούς και οδηγούν τη Λιτανεία έξω από την πόλη, κοντά στις πηγές. Στην μια πλευρά βάδιζαν οι χριστιανοί και στην άλλη οι μουσουλμάνοι. Δεν πρόλαβαν να αναγνώσουν όλες τις προσευχές και ο ουρανός σκοτείνιασε και άρχισε να βρέχει τόσο πολύ, που όλοι γύρισαν τρέχοντας στα σπίτια τους. Ειρήνη και ευλογία Κυρίου.
Γι αυτό γίνεται Λιτανεία, ή πάσης φύσεως περιφορά Ιερών Εικόνων, του Τιμίου Σταυρού ή Λειψάνων Αγίων, του Επιταφίου (την Μ. Παρασκευή), της Αναστάσεως, πάντοτε όμως εκτός του Ναού, με πάνδημη συμμετοχή των ενοριτών και πλήθους πιστών, αντιπροσωπείες σχολείων και Ιδρυμάτων με επικεφαλής τον κλήρο και πλαισιούμενη συνήθως από στρατιωτικά αγήματα και μπάντα.
Γι αυτό γίνονται οι κατ' έτος πραγματοποιούμενες τον Δεκαπενταύγουστο περιφορές εικόνων στη Τήνο, Πάρο, Παναγία Σουμελά, οι περιφορές ιερών λειψάνων στη Κέρκυρα, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο καθώς και όλες εκείνες στη μνήμη των Αγίων και Πολιούχων πόλεων με τα ονόματα των οποίων τιμώνται ιερές Μονές και Ναοί που τις εκτελούν.
Οι Λιτανείες γίνονται είτε αναμνηστικά επί γεγονότων, είτε κατά την ημέρα εορτής του τιμώμενου Αγίου, είτε και ακόμη παρακλητικά προς διακοπή κάποιου κακού (σεισμών, ανομβρίας, επιδημίας, εχθρικής επιδρομής κ.λπ.).
Με Λιτανεία, μετάνοια και προσευχή σταμάτησε η επιδημία χολέρας στην Αθήνα το 1854.
Με Λιτανεία του λειψάνου του Αγίου Θεοδώρου του Βυζαντίου σταμάτησε η πανώλη που μάστιζε την Μυτιλήνη το 1832, αφήνοντας έκθαμβους ακόμα και τους Τούρκους κατακτητές.
Με Λιτανεία του λειψάνου του Αγίου Σπυρίδωνα εξαφανίστηκε η πανώλη στην Κέρκυρα το 1629, καθώς και άλλων πλείστων θαυμάτων που έχουν καταγραφεί.
Τώρα για κάποιους αδαείς, οι Λιτανείες προκαλούν κορονοϊό.....
Αντιθέτως, οι Λιτανείες απομακρύνουν και εξαλείφουν πάσα νόσον και πάσαν μαλακίαν!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου