της Βιργινίας Κρητικού - Ζούρου
Είναι κάποιες στιγμές που αισθάνεσαι ότι ανοίγει ο ουρανός και σου δίνεται ένα Θείο δώρο. Αυτό που λένε απλά: «εγώ δεν έκανα τίποτα περισσότερο, από το να ζω το παρόν». Έτσι αισθάνθηκα την περασμένη Δευτέρα, όταν βρισκόμουν στην Ιεράπολη της Φρυγίας, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Φιλίππου.
Η Ιεράπολη υπήρξε αρχαία ελληνορωμαϊκή πόλη και πατρίδα του Έλληνα στωικού φιλόσοφου Επίκτητου. Η πόλη διασώζεται σήμερα σε ερείπια. Ένα παζλ που αποπνέει αρχοντιά και μεγαλείο. Το σημερινό Παμούκαλε της Τουρκίας, το γνωστό για τα ιαματικά του νερά και τα βαμβακένια βουνά...
Φέτος μια επιστημονική ομάδα αρχαιολόγων, με επικεφαλής τον Ιταλό καθηγητή Francesco D’Andria, ανακάλυψε στο Παμούκαλε, στην αρχαία Ιεράπολη, τον τάφο του Αγίου Φιλίππου. Ο απόστολος Φίλιππος ήταν ένας από τους δώδεκα μαθητές του Ιησού Χριστού. Την αγνή διάθεσή του είδε ο Κύριος και του απηύθυνε απλά την τιμητική πρόσκληση: «Ακολούθει μοι».
Στη συνέχεια, ο Φίλιππος βρήκε το φίλο του Ναθαναήλ και με χαρά τον παροτρύνει να γνωρίσει τον Διδάσκαλο. Απάντησε δε στους δισταγμούς του με τη λιτή φράση που τα λέει όλα: «Έρχου και ίδε»…
Η ανακάλυψη του τάφου είναι μείζονος σημασίας, διότι είναι άλλη μια «ζωντανή απόδειξη» για όλα όσα γράφει η Καινή Διαθήκη στις Πράξεις των Αποστόλων. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ο τάφος βρέθηκε, αλλά δεν έχει ανοιχτεί ακόμη. Ο απόστολος Φίλιππος, με καταγωγή από τη Γαλιλαία, συνοδευμένος από την αδελφή του Μαριάμνη και τον απόστολο Βαρθολομαίο, διέσχισε τη Λυδία και τη Μυσία, κήρυξε το Ευαγγέλιο σε περιοχές της Μ. Ασίας, λιθοβολήθηκε, σύρθηκε μέχρι την κεντρική πλατεία της Ιεράπολης και σταυρώθηκε από τους Ρωμαίους μαζί με τον απόστολο Βαρθολομαίο.
Επί τριάντα δύο χρόνια ο επικεφαλής των ανασκαφών εργαζόταν για να βρεθεί σε ευχάριστη κατάληξη. Αντίκρισε τον τάφο του Αγ. Φιλίππου! Σε απόσταση σαράντα μέτρων από την εκκλησία του Αγίου Φιλίππου, δίπλα σε παλαιοχριστιανικό ναό. Ο αρχαιολόγος θα προβεί σε επιστημονική ανακοίνωση στις 24 Νοεμβρίου του τρέχοντος χρόνου, στη Ρώμη.
Σ’ αυτά τα ιστορικά χώματα, μετά από 2.011 χρόνια από τη γέννηση του Χριστού, βιώσαμε με πρακτική απλότητα το Ευαγγέλιο και τη χάρη του Αγίου Φιλίππου! Ενώθηκε το παρελθόν με το παρόν. Εδώ, στη γη του μαρτυρίου του, έγινε για πρώτη φορά Πατριαρχική Θεία Λειτουργία. Παρόντες, ο Πατριάρχης, ο Μητροπολίτης Πριγκιποννήσων, προσκυνητές από την Πόλη και τη Σμύρνη, με επικεφαλής τον πρόξενο κ. Θεόδωρο Τσακίρη, διοικητικοί παράγοντες του Νομού Ντενιζλί, ο αρχαιολόγος Francesco D’Andria, καθώς και Αμερικανοί από τα Άδανα. Οι Μυτιληνιοί με τον πατέρα Κύριλλο αποδείξαμε για άλλη μια φορά πως οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και η τρικυμισμένη θάλασσα δε στέκονται εμπόδιο στην καρδιακή σχέση μας με την απέναντι γη.
Όλοι μαζί, θυμηθήκαμε τις ρίζες μας. Αναβιώσαμε το παρελθόν. Καταργήσαμε το χρόνο. Ενδυναμώσαμε τη χριστιανική μας συνείδηση. Μνημονεύσαμε τα άγια κόκκαλα των χαμένων εκεί προγόνων μας…
Κάθε φορά που γίνεται μια τέτοια Θεία Λειτουργία μέσα στα ερείπια των παλιών ναών της χαμένης πατρίδας μας, στον ανοιχτό ουρανό πετάνε πουλιά. Κελαηδούνε ελεύθερα. Τιτιβίζουν έντονα θείες νότες ευχαριστίας. Η επίμονη παρουσία τους δε φαίνεται να είναι συμπτωματική ή τυχαία.
Στους δύσκολους καιρούς για την πατρίδα μας υπάρχουν ελπιδοφόρα σημάδια. Δεν προχωρούμε μόνοι στην ερημιά των παθών. Πάντα υπάρχει η συνεργία του Ουρανού που βοηθά να ξεπερνιούνται οι κρίσιμες καμπές…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου