«Η Εκκλησία δεν ενδιαφέρεται για το φαίνεσθαι αλλά για το είναι»
Συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου στο περιοδικό «Μετροπόλιταν» (τεύχ. 97ο)
Θεωρείτε ότι η Εκκλησία είναι κοντά στη νεολαία; Αν ναι, με ποιο τρόπο την προσεγγίζετε;
Η Εκκλησία προσπαθεί να είναι κοντά στον κάθε άνθρωπο, χωρίς να κάνει διακρίσεις στην ηλικία, αλλά φυσικόν είναι να ενδιαφέρεται περισσότερο για το νέο άνθρωπο. Πάντοτε η νεότης είναι ένας δύσκολος χώρος και όσοι ασχολούνται με αυτή μας διαβεβαιώνουν ότι η περιοδική ή εποχική αντίθεση σε αξίες, σε πρόσωπα και σε αυθεντίες είναι υγιές στοιχείο.
Θα πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός Κράτους - Εκκλησίας;
Ο χωρισμός Εκκλησίας και Κράτους ήδη έχει γίνει. Λειτουργούν με διακριτούς ρόλους, οι οποίοι χρειάζονται διευκρινίσει ως προς την αλληλοπεριχώρισή τους.
Υπάρχει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την αποκαθήλωση των χριστιανικών συμβόλων. Αναφέρομαι συγκεκριμένα σε αυτό που συνέβη στην Ιταλία. Σε περίπτωση που κάτι ανάλογο συμβεί στην Ελλάδα, ποια θα είναι η δική σας θέση;
Η υπόθεσις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν έχει τελεσιδικήσει, θα πρέπει να ξέρετε ότι στην Ιταλία, αν γνωρίζω καλά, η παρουσία του Σταυρού στις σχολικές αίθουσες έχει ορισθεί με νόμο. Στην Ελλάδα είναι βίωμα και έχει επικρατήσει εθιμικά. Άλλωστε, ευρωπαϊκό κεκτημένο είναι ο σεβασμός στον πολιτισμό και στις παραδόσεις εκάστης χώρας-μέλους της Ενωμένης Ευρώπης.
Σε ορισμένες ενορίες τελείται σήμερα η θεία Λειτουργία αλλά και γάμοι ή βαητίσεις στη δημοτική - συγκεκριμένα στην περιοχή της Πρέβεζας. Ποια είναι η θέση σας επ' αυτού;
Οπωσδήποτε είναι ένα θέμα που πρέπει η Εκκλησία να αντιμετωπίσει. Βασική προϋπόθεση είναι τα θέματα αυτά να απασχολούν την Ιερά Σύνοδο και όχι μεμονωμένες κινήσεις.
Ποια είναι η σχέση σας με τη νέα υπουργό Παιδείας; Οι αλλαγές που γίνονται στο βιβλίο των θρησκευτικών σας βρίσκουν σύμφωνο; Υπάρχει ενημέρωση από πλευράς υπουργείου για οποιαδήποτε αλλαγή γίνεται στο μάθημα;
Όπως πάντα. Η προσπάθεια μας είναι να επιτύχουμε συνεργασία στον καλύτερο βαθμό, για να έχουμε ουσιαστικότερο αποτέλεσμα.
Με όσους αμφισβητούν την ύπαρξη του Θεού τι θα απαντούσατε;
Η παραδοχή του θεού δεν έχει σχέση με ποσοστά και αποδείξεις. Είναι θέμα προσωπικής εμπειρίας και βιώματος.
Σκάνδαλα ηθικής τάξεως ή οικονομικά, τα οποία έχουν κατά καιρούς ξεσπάσει στο χώρο της Εκκλησίας, η καθαίρεση, φερ' ειπείν, του Μητροπολίτη Αττικής, θεωρείτε ότι έχουν σκανδαλίσει το ποίμνιο και ποιες είναι οι συνέπειες;
Σκάνδαλα κάθε μορφής υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής και είναι αποτέλεσμα της αστοχίας του καθενός μας μέσα στην καθημερινότητα. Το ζητούμενο είναι πότε, πόσο και πώς θα περιορίσουμε την παρουσία τέτοιων φαινομένων.
Το κοινωνικό έργο που προσφέρει η Εκκλησία χρειάζεται να προβάλλεται ή όχι;
Την Εκκλησία δεν την ενδιαφέρει να παρουσιάζει το κοινωνικό της έργο. Η Εκκλησία δεν ενδιαφέρεται για το «φαίνεσθαι», αλλά για το «είναι». Δηλαδή, την απασχολεί να βλέπει το επιτελούμενο έργο, χωρίς να επιδιώκει τη διαφήμισή του. Δυστυχώς, όμως, σε μια εποχή συγχύσεως, που υπάρχουν πολλοί κακοπροαίρετοι, είναι υποχρεωμένη να ενημερώνει το πλήρωμα της.
Στις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι η αύξηση της φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας. Θα υπάρξουν αντιδράσεις από πλευράς Εκκλησίας;
Όσοι διαβάζουν λίγο Ιστορία και είναι καλοπροαίρετοι θα δουν ότι η Εκκλησία καταβάλλει πάντοτε τους θεσπισμένους φόρους και έχει προσφέρει όσο κανένας άλλος θεσμός στο Κράτος και στο Έθνος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου