20 Αυγούστου 2020

Η Θεία Λειτουργία στην Ορθόδοξη Εκκλησία δεν μπορεί να σταματήσει.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και εσωτερικός χώρος

 Η Θεία Λειτουργία στην Ορθόδοξη Εκκλησία δεν μπορεί να σταματήσει. Η Θεία Λειτουργία αποτελεί την πίστη των Χριστιανών ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο Κύριος όλης της Δημιουργίας. Όπου απουσιάζει ο Χριστός, απουσιάζει και η Εκκλησία, απουσιάζει και η Ευχαριστία. Η ορθή, αληθινή, αθάνατη ενότητα του ανθρώπου με τους ανθρώπους υπάρχει δια του Χριστού. Ο Χριστός είναι Δύναμη που εξαγιάζει, καθαίρει, μεταμορφώνει, χριστοποιεί, εκκλησιοποιεί, θεανθρωποιεί, τριαδοποιεί και σώζει. Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν θεωρεί την Θεία χάρη κτιστή όπως οι ρωμαιοκαθολικοί, ούτε όπως οι προτεστάντες που ομολογούν ότι τα Τίμια Δώρα δεν είναι ο ίδιος ο Χριστός. Το κέντρο της Ορθοδόξου Εκκλησίας είναι το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, που δεν μεταφέρει ιούς και μικρόβια. Όπως λέγει ο Άγιος Πορφύριος "Μπαίνοντας στην άκτιστη Εκκλησία, ερχόμαστε στον Χριστό, μπαίνουμε στο άκτιστον.... Όταν ζούμε στην Εκκλησία, ζούμε τον Χριστό.... Η Εκκλησία και ο Χριστός είναι ένα. Το σώμα της Εκκλησίας τρέφεται, αγιάζεται, ζει με τον Χριστό. Αυτός είναι ο Κύριος, ο παντοδύναμος, ο παντογνώστης, ο πανταχού παρών και τα πάντα πληρών, ο στηριγμός μας, ο φίλος μας, ο αδελφός μας. Αυτός είναι το Α και το Ω, η αρχή και το τέλος, η βάσις, το παν. Χωρίς Χριστό, Εκκλησία δεν υπάρχει...."

Η Λειτουργία είναι η υπαρκτική ταυτότητα των Ορθοδόξων. Η ζωή του Ορθοδόξου Χριστιανού είναι διά της ζωής του Χριστού που φανερώνεται στη Λειτουργία. Η Θεία Λειτουργία αποτελεί την ομολογία ότι ο Ιησούς είναι ο Υιός του Θεού του ζώντος. Παύση της Θείας Λειτουργίας σημαίνει παύση της πίστης ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο Υιός και Λόγος τους Θεού. Οι Χριστιανοί γιόρταζαν πάντα, τόσο επί διωγμών, όσο και επί θανατηφόρων ασθενειών. Η τέλεση της Θείας Λειτουργίας αποτελούσε και αποτελεί την Εορτή των Εορτών. Γι' αυτό η Θεία Λειτουργία δεν μπορεί να σταματήσει, διότι είναι Μέγα Μυστήριο που δεν μπορούν να το καταλάβουν, ούτε οι "αλειτούργητοι - ακοινώνητοι" της Πολιτείας, ούτε οι άλλες "ομολογίες", ούτε οι αιρετίζοντες "θεολογούντες"....
Βιβλιογραφία: "Η μαρτυρία της Ορθόδοξης Εκκλησίας για την Θεία Κοινωνία" τους σεβ. Μητρ. Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: