30 Δεκεμβρίου 2023

Η αιτία της Μικρασιατικής καταστροφής το 1922.

 Η αιτία που έγινε η Μικρασιατική καταστροφή το 1922 καί είχε ως αποτέλεσμα τη γενοκτονία συνολικά 700-800.000 Ελλήνων από τους Τούρκους και τον διωγμό 1,5 εκατομμυρίων Ελλήνων από την χώρα των προγόνων τους, είναι αδιαμφισβήτητα το μοίρασμα των κοιτασμάτων πετρελαίου της Μοσούλης μεταξύ Άγγλων, Γάλλων και Αμερικάνων.

Από τις αρχές του 20ου αιώνα οι Μεγάλες Δυνάμεις, μετά την εφεύρεση των μηχανών diesel, είχαν στραφεί προς το πετρέλαιο. Το 1902 είχαν βρεθεί μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου στη Μοσούλη η οποία ανήκε στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Οι Τούρκοι παζάρευαν τα κοιτάσματα με πετρελαϊκές εταιρίες όπως η αμερικανική standard oil, η αγγλική British/petroleum (bp) και η γαλλική total.
Όταν την εξουσία των Τούρκων ανέλαβε ο Κεμάλ Ατατούρκ, ήταν ανένδοτος στις διαπραγματεύσεις με τις πετρελαϊκές εταιρίες. Ήθελε η Μοσούλη να περικλείεται στα όρια της Τουρκίας και δεδομένου ότι οι Άγγλοι μετά τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο (10 εκατομμύρια νεκροί) δεν ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τον δικό τους στρατό για να εκβιάσουν τον Κεμάλ και να κατοχυρώσουν τα πετρελαϊκά συμφέροντά τους, χρησιμοποίησαν με δόλο τον ελληνικό στρατό ξέροντας ότι οι Έλληνες ποθούσαν να ελευθερώσουν τη Μικρασία. Από τον Μάϊο του 1919 έως τον Ιούνιο του 1921 ο Ελληνικός στρατός σε μια από τις ηρωϊκότερες παγκοσμίως πολεμικές επιχειρήσεις, σε συνέχεια της απελευθέρωσης των Ελληνικών εδαφών που ήταν τουρκοκρατούμενα-σκλαβωμένα επί 450 χρόνια, κατάφερε να φθάσει έξω από την Άγκυρα κατατροπώνοντας τους Τούρκους και την Οθωμανική αυτοκρατορία.
Η προέλαση των Ελλήνων προς την Άγκυρα είναι η άμεση απειλή των Άγγλων προς τον Κεμάλ, ο οποίος μπροστά στην απειλή ότι θα χάσει τα πάντα, ενδίδει και δέχεται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τα κοιτάσματα της Μοσούλης. Ως εκ θαύματος, η προέλαση των Ελλήνων σταματάει τον Ιούνιο του 1921 και επί ένα χρόνο διεξάγονται σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ Κεμάλ και των Μεγάλων Δυνάμεων. Τον Ιούνιο του 1922 συμφωνούν να πάρει η ΒΡ το 23,75% των κοιτασμάτων της Μοσούλης, η STANDART OIL 23,75%, Η TOTAL 23,75% και ο Αρμένης μεγιστάνας Γκιουλμπεκιάν το 5% για να μην μιλάει για την γενοκτονία των Αρμενίων! Μυστηριωδώς, χωρίς να ξέρει κανείς τον λόγο, ο ελληνικός στρατός τον Αύγουστο του 1922 διατάσσεται και αποχωρεί από τα μέτωπα του πολέμου αφήνοντας στο έλεος άμαχους ελληνικούς πληθυσμούς που θανατώνονται και διώκονται. Στην ουσία ο ελληνικός στρατός επιχειρούσε χωρίς να το ξέρει για να πάρουν οι αγγλικές, γαλλικές και αμερικάνικες εταιρίες τα πετρέλαια της Μοσούλης.
Οι Άγγλοι σχεδιάζουν τα κράτη που θα προκύψουν από την διάλυση της οθωμανικής αυτοκρατορίας (Συρία, Λίβανος, Ιορδανία, Ιράκ, Σ. Αραβία…. ). Το Ιράκ δημιουργείται ως το κράτος που υπό την προστασία των Άγγλων θα περιελάμβανε τις πετρελαιοπηγές της Μοσούλης.
Μετά την Μικρασιατική καταστροφή, ο Κεμάλ δεν επικύρωνε τη συμφωνία. Την επικύρωσε μόνο όταν στην Ελλάδα ανέβηκε στην εξουσία ο Πάγκαλος (1925) και η πρώτη δήλωσή του είναι ότι θα εκστρατεύσει για να πάρει την Κωνσταντινούπολη. Σε δύο μήνες επικυρώθηκε η συμφωνία του Κεμάλ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: