9 Ιουνίου 2022

Πόσοι ήταν οι καλόγεροι την περίοδο της Άλωσης στην Κωνσταντινούπολη;

 Άλλο ένα μέγα ψέμα (μόνο για χαζούς), που καλλιεργείται προπαγανδιστικά στην εποχή μας από αθέους και νεοπαγανιστές είναι ότι η Κωνσταντινούπολη έπεσε το 1453 στους Τούρκους επειδή υπήρχαν τότε -όπως λένε- 200.000 έως και 500.000 μοναχοί(!) που κάθονταν στα μοναστήρια και δεν πήγαν να πολεμήσουν, ενώ ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος είχε μόνο 5.000 στρατιώτες!

Τώρα, το πως είναι δυνατόν στην Κωνσταντινούπολη που κατοικούνταν από μόλις 50.000 κατοίκους, να υπήρχαν εκατοντάδες χιλιάδες μοναχοί, αυτό ξεφεύγει από τα όρια της ηλιθιότητας.
Ειναι δεδομένο ότι οι Ορθόδοξοι μοναχοί, από τον 14ο αιώνα έως και στην Τουρκοκρατία αποτελούσαν περίπου το 1% του συνολικού πληθυσμού και ότι πριν από την Άλωση του 1453, βρίσκονταν μέσα στην Κωνσταντινούπολη 18 μοναστήρια, τα οποία είχαν κατά μέσο όρο περίπου 30 μοναχούς το κάθε μοναστήρι και δεν ήταν όλα ανδρικά, αλλά υπήρχαν και γυναικεία.
Γίνεται αντιληπτό ότι δεν υπήρχαν συνολικά ούτε καν 300 μοναχοί και αν αφαιρεθούν οι ηλικιωμένοι συμπεραίνουμε ότι δεν είναι δυνατόν να φταίει ο ορθόδοξος μοναχισμός που έπεσε η Πόλη στους Τούρκους.
Αντιθέτως, οι μοναχοί συμμετείχαν ενεργά στην άμυνα της Πόλης κατά την Άλωση, αλλά και σε κάθε περίσταση. Πολλοί επίσκοποι, κληρικοί και μοναχοί πολέμησαν σε πολλές περιπτώσεις τους αλλόθρησκους και αλλόδοξους κατακτητές στην Ενετοκρατία, στην Τουρκοκρατία και στην Επανάσταση του ’21, ανεφοδίαζαν τους επαναστάτες, προστάτευαν τους αμάχους, πήραν τα όπλα στην Χαλκιδική, στο Ναύπλιο, στο Μέγα Σπήλαιο, στην Κόρινθο κ.α., και φυσικά, πολέμησαν τους Τούρκους και προστάτεψαν την Κων/πολη στα 1422 και στα 1453, σε μια διαρκή ιστορία αγώνων για την ελευθερία.
Στα γεγονότα της Άλωσης του 1453 η μαρτυρία του Γ. Σφραντζή επιβεβαιώνει ότι οι μοναχοί, μαζί με όλους τους πολίτες καταγράφτηκαν λεπτομερώς από τους αξιωματούχους και συμπεριλήφθηκαν στα σχετικά κατάστιχα με τους «δυναμένους σταθήναι εν τω κάστρω» και ήταν ικανοί να φέρουν όπλο για να αμυνθούν κατά των Τούρκων.
Οι μοναχοί της Κωνσταντινούπολης λοιπόν, στα 1453 ήταν μερικές εκατοντάδες ψυχές όλοι κι' όλοι, και όπως έκαναν επί αιώνες στο παρελθόν, συμμετείχαν και πάλι ενεργά στην άμυνα υπέρ της πατρίδας και της πίστης τους.
Πηγή/στοιχεία από: oodegr

Δεν υπάρχουν σχόλια: