17 Σεπτεμβρίου 2021

Οι Αγίες Σοφία, Πίστη, Ελπίδα και οι προπαγανδιστές κατά του χριστιανισμού.

 Η Αγία Σοφία και οι τρεις κόρες της Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη μαρτύρησαν στα χρόνια του αυτοκράτορα Αδριανού (117 – 138 μ.Χ.).

Στη Ρώμη ο αυτοκράτορας πληροφορήθηκε ότι οι τέσσερις γυναίκες ήταν χριστιανές και διέταξε να τις συλλάβουν.
Αφού απομόνωσαν τη μητέρα, άρχισαν να ανακρίνουν τις κόρες. Τη δωδεκάχρονη Πίστη, ο Ανδριανός προσπάθησε να την πείσει να αρνηθεί το Χριστό. Θα της χορηγούσε τα πάντα, για να ζήσει ευτυχισμένη ζωή, αλλά αντιμετώπισε το άκαμπτο φρόνημα της νεαρής. Τα λόγια της Αγίας Γραφής αποτέλεσαν δυναμική απάντηση της Πίστης: «ζω εμπνεόμενη από την πίστη μου στον Χριστό, που με αγάπησε και έδωσε τον εαυτό Του για τη σωτηρία μου». Τότε, μετά από φρικτά βασανιστήρια, την αποκεφάλισαν.
Με τα λόγια της Αγίας Γραφής απάντησε και η δεκάχρονη Ελπίδα, όταν τη ρώτησαν αν αξίζει να υποβληθεί σε τέτοια βασανιστήρια: «ναι, διότι έχουμε στηρίξει τις ελπίδες μας στον ζωντανό Θεό, που είναι Σωτήρ όλων των ανθρώπων, και ιδιαίτερα των πιστών». Αμέσως τότε και αυτή αποκεφαλίστηκε.
Αλλά δεν υστέρησε σε απάντηση και η εννιάχρονη Αγάπη. Είπε ότι η ύπαρξή της είναι στραμμένη «εἰς τὴν ἀγάπην τοῦ Θεοῦ καὶ εἰς τὴν ὑπομονὴν τοῦ Χριστοῦ» (Β’ Θεσσαλ. 3: 5). Βέβαια δεν άργησαν να αποκεφαλίσουν και αυτή.
Περήφανη για τα παιδιά της η Σοφία, ενταφίασε με τιμές τις κόρες της και παρέμεινε για τρεις μέρες στους τάφους τους, παρακαλώντας το Θεό να την πάρει κοντά Του. Ο Θεός άκουσε την προσευχή της και η Σοφία παρέδωσε το πνεύμα της δίπλα στους τάφους των παιδιών της.
* Τέτοιοι Μαρτυρικοί θάνατοι Αγίων, ακόμα και παιδιών και νηπίων υπάρχουν καθημερινά πληθώρα στα συναξάρια της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Και δυστυχώς, βγαίνουν συχνά ένα σωρό άθεα άτομα που παρασυρμένοι από ψεύδη επιχειρούν να κατηγορήσουν τους χριστιανούς ότι εκείνοι διέπραξαν εγκλήματα, εφευρίσκοντας κάποια μέτρα που είχαν πάρει κάποιοι αυτοκράτορες (που πολλά έμειναν στα χαρτιά) κυρίως για να επιβάλλουν την τάξη στην επικράτειά τους, απαγορεύοντας στους ειδωλολάτρες να διαπράττουν όργια στις τελετές τους, καθώς και να εξαπατούν τον κόσμο στα μαντεία και να κάνουν ακόμα και ανθρωποθυσίες. Αυτές τις απαγορεύσεις τις χρησιμοποιούν ως διωγμούς και καλά, που τις επιρρίπτουν στους Ορθοδόξους....

Δεν υπάρχουν σχόλια: