3 Ιουλίου 2021

Νικηφόρος Φωκάς - Ο Αυτοκράτορας που ζούσε ως μοναχός.

 


Μετά το θάνατο της γυναίκας του και του γιου του Βάρδα ύστερα από ατύχημα, ο Νικηφόρος αφοσιώθηκε πλήρως στη θρησκεία. Προσευχόταν καθημερινά, κοιμόταν στο πάτωμα ( σε δέρμα πάνθηρα ) και μπορούσε να επιβιώσει νηστικός επί ημέρες, μόνο με ελάχιστο ψωμί και νερό.
Για τους Δυτικούς ήταν ο Pallida Mors Saracenorum ( ο ωχρός θάνατος των Σαρακηνών ). Για τους Άραβες "ο καταραμένος El Nikfur". Σύμφωνα με τον Ibn Kathir : "Ήταν αυτός ο καταραμένος από τους πιο σκληρόκαρδους βασιλιάδες, ο πιο άπιστος από όλους, αυτός που σκότωσε τους περισσότερους Μουσουλμάνους στον καιρό του. Και κατακτήθηκαν στις μέρες του, ο Αλλάχ να τον καταραστεί, οι περισσότερες από τις παραθαλάσσιές μας περιοχές, που απέσπασε από τα χέρια μας με τη βία και διατηρήθηκαν υποταγμένες στο Βασίλειο των Ρωμιών, λόγω της ραθυμίας του λαού μας την εποχή εκείνη. Άντρας με τις ικανότητές του είχε να εμφανιστεί από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου."
Τελικά ο Νικηφόρος Φωκάς προδόθηκε από τον ίδιο του το λαό, που αντέδρασε στην αύξηση της φορολογίας και τη στρατικοποίηση της κοινωνίας, με σκοπό να μετατραπεί η Αυτοκρατορία σε πολεμική μηχανή. Τα σχέδιά του αν ζούσε προέβλεπαν την εισβολή στην καρδιά του Ισλάμ, όπως ο ίδιος ανέφερε σε επιστολή του προς τον Χαλίφη : "Θα οδηγήσω τον στρατό μου στη Βαγδάτη και θα την κατακάψω, τα τείχη της θα ρίξω και τα παιδιά της θα πάρω αιχμάλωτα."

Δεν υπάρχουν σχόλια: