18 Ιανουαρίου 2021

Ο Μέγας Θεοδόσιος.

 


17 Ιανουαρίου, η Εκκλησία τιμά τον Μέγα Θεοδόσιο, τον αυτοκράτορα της Ρωμηοσύνης.

Πολλοί άθεοι (που υποστηρίζουν όμως τον ισλαμισμό, τον βουδισμό και ότι άλλο έχει ψεύτικο θεό, αλλά μισούν τον χριστιανισμό, την Αλήθεια του Θεού), όταν θέλουν να κατηγορήσουν τους χριστιανούς, σαν να είναι όλοι τους συνενοημενοι, προσφεύγουν στη σφαγή που είχε γίνει επί των ημερών του Μεγάλου Θεοδοσίου στον ιππόδρομο Θεσσαλονίκης.
Κατ' αρχάς η σφαγή αυτή δεν έγινε εν ονόματι του χριστιανισμού. Δεν σφαγιάστηκαν οι άνθρωποι αυτοί επειδή δεν ήταν χριστιανοί. Αντιθέτως, δεδομένου ότι στη Δυτική ρωμαϊκή αυτοκρατορία οι χριστιανοί την εποχή εκείνη αποτελούσαν το 56% των πολιτών, και στην Ανατολή οι χριστιανοί ήταν περισσότεροι, συμπεραίνεται ότι μέσα στον ιππόδρομο οι πιο πολλοί ήταν Χριστιανοί. Επίσης, η Ορθόδοξη Εκκλησία ουδέποτε διέταξε να γίνει κακό σε ανθρώπους. Ούτε ο Χριστός στη διδασκαλία Του ζητάει μίσος, βία, ή θάνατο.
Όταν έγινε η σφαγή στον ιππόδρομο της Θεσσαλονίκης, ο αυτοκράτορας Μέγας Θεοδόσιος ήταν στο Μιλάνο. Εκεί πληροφορήθηκε ότι είχαν γίνει αιματηρά επεισόδια εξαιτίας της αντίδρασης οπαδών του ιπποδρόμου για την φυλάκισης ενός ομοφυλόφιλου αναβάτη. Στα επεισόδια αυτά οι οπαδοί σκότωσαν τον αρχηγό της αστυνομίας και πολλούς αστυνομικούς.
Τότε ο Μέγας Θεοδόσιος διέταξε από το Μιλάνο να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι. Άλλο που δεν ήθελαν οι αστυνομικοί, περικύκλωσαν τον ιππόδρομο και για να εκδικηθούν το θάνατο των συναδέλφων τους, κατέσφαξαν χιλιάδες οπαδούς.
Όταν πληροφορήθηκε ο αυτοκράτορας το κακό διέταξε την ανάκληση της διαταγής, αλλά ήταν πλέον πολύ αργά. Σημειωτέον, ότι για να πάει ο πληροφοριοδότης με το άλογο από την Θεσσαλονίκη στο Μιλάνο και να γυρίσει θέλει πολλές ημέρες.
Επί της ταύτισης αυτής της σφαγής ως κατηγορία κατά των χριστιανών, είναι σαν να γίνουν σήμερα επεισόδια Ολυμπιακών - Παναθηναϊκών, ή αναρχικών στα Εξάρχεια, να επέμβει η αστυνομία και για ότι συμβεί να κατηγορούν ότι φταίει η Εκκλησία!!!
Παρόλα αυτά, ο Ορθόδοξος τότε Πατριάρχης Ρώμης, επέβαλε βαρύ επιτίμιο στον αυτοκράτορα, που αποδέχθηκε ταπεινά χωρίς αντίρρηση, μετανοιωμένος για την σφαγή, που όταν έδινε την διαταγή για τιμωρία δεν φανταζόταν ότι θα είχε τέτοια κατάληξη.
Αυτό το συμβάν που κακώς έγινε, το έχουν ως καραμέλα οι άθεοι της εποχής μας για να κατηγορούν τον χριστιανισμό, παραβλέποντας τους 18 αιματηρούς διωγμούς των ειδολολατρων κατά των χριστιανών.
Επίσης, ο Μέγας Θεοδόσιος που κατηγορείται για αυστηρά μέτρα κατά των ειδολολατρων, αναγκάσθηκε να πάρει θέση ως αυτοκράτορας υπέρ των Ορθοδόξων και να ανεβάσει στον Πατριαρχικό θρόνο τον Άγιο Γρηγόριο τον θεολόγο, διότι οι αιρετικοί αρειανιστες, Νεστοριανοι κλπ είχαν πάρει τις Εκκλησίες των Ορθοδόξων και προκαλούσαν διαρκώς με τις αιρετικές απόψεις τους.
Με τα μέτρα που πήρε κατά των ειδολολατρων ήθελε περισσότερο να προκαλέσει τον φόβο της τιμωρίας, διότι οι ειδωλολάτρες στις τελετές τους έκαναν όργια. Είχαν πόρνες ιέρειες και δούλες, ιερόδουλους άνδρες, τελούσαν αιματηρούς αγώνες, μαστίγωναν γυναίκες και εφήβους, θανάτωναν νήπια κ.α.
Όσο για τις καταστροφές αρχαίων ελληνικών μνημείων, οι άθεοι υπερβάλλουν, ρίχνοντας ψευδώς τις ευθύνες στους χριστιανούς. Τα μνημεία καταστράφηκαν από την εγκαταληψη της αρχαίας θρησκείας, τους σεισμούς και τις βαρβαρικές επιδρομές στις οποίες οι χριστιανοί ήταν αυτοί που αμύνονταν επί σειρά αιώνων, πολεμώντας για να μείνει ελεύθερη η Ρωμηοσύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: