5 Αυγούστου 2020

Δίψησον διά τον Χριστόν, ίνα σε μεθύσει εκ της αγάπης Του.

Του αββά Ισαάκ του Σύρου.
Και αν δεν μπορείς να νηστεύσεις δυο ημέρας νήστευσον τουλάχιστον ως το εσπέρας, και αν δεν ημπορείς πάλιν ως το εσπέρας φυλάττου τουλάχιστον εκ του χορτασμού της κοιλίας, και αν δεν υπάρχεις άγιος κατά την καρδίαν, γίνε καθαρός κατά το σώμα. Και αν δεν πενθεί η καρδία σου ας πενθεί το πρόσωπόν σου, και αν δεν ημπορείς να ελεήσεις ομίλει τουλάχιστον ως αμαρτωλός. Και αν δεν υπάρχεις ειρηνοποιός μη γίνου τουλάχιστον φιλοτάραχος. Και εάν δεν υπάρχεις ικανός και έμπειρος γίνου άοκνος κατά το φρόνημα. Και εάν δεν υπάρχεις νικητής μη υψηλοφρόνει κατά των πταιόντων και υπευθύνων. Και εάν δεν δύνασαι να φράξεις το στόμα του καταλαλούντος κατά του αδελφού αυτού, φύλαξον τουλάχιστον το σον και μη συμφωνήσεις μετ’ αυτού.
Καθώς μία δραξ ψάμμου πίπτουσα εις μεγάλην θάλασσαν χάνεται, ούτω και τα πταίσματα παντός ανθρώπου ενώπιον της ελεημοσύνης του Θεού, και καθώς δια μίας δρακός χώματος δεν φράττεται μία πηγή ήτις αναβρύει πολύ ύδωρ, ούτω και η ελεημοσύνη του Θεού δεν νικάται υπό της κακίας των ανθρώπων.
Άπλωσον το φόρεμά σου και σκέπασον τον πταίοντα, και εάν δεν δυνηθείς ν’ αναδεχθείς συ τα πταίσματα και την παιδείαν και την εντροπήν αντ’ αυτού, καν τουλάχιστον υπόμεινον, και μη καταισχύνεις αυτόν.
Η αρχή της σοφίας του Θεού είναι η επιείκεια και η πραότης, ήτις υποφέρει τας ασθενείας των ανθρώπων, και είναι κατόρθωμα γενναίας και μεγάλης ψυχής.
Είπε ο Όσιος Ισαάκ ο Σύρος·
Δίψησον διά τον Χριστόν, ίνα σε μεθύσει εκ της αγάπης Του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: