4 Ιουλίου 2020

Όταν η ελληνική νήσος Σάσων δόθηκε στους Αλβανούς.

Η εικόνα ίσως περιέχει: υπαίθριες δραστηριότητεςΣτις 2 Ιουλίου 1914 υπεστάλη η Ελληνική σημαία από την Ελληνική νήσο Σάσων που βρίσκεται βόρεια της Κέρκυρας, που
από τότε δόθηκε στην Αλβανία!!!
Η νήσος Σασων με την συνθήκη του Λονδίνου το 1864 θα έπρεπε να ενσωματωθεί στην Ελλάδα μαζί με τα Επτάνησα.
Στις 15 Νοεμβρίου 1912 το Ελληνικό πολεμικό Ναυτικό απελευθερώνει τη Νήσο και υψώνει την ελληνική σημαία!!
Στο νησί κατοικούσαν 15 Ελληνικές οικογένειες κτηνοτρόφων, απόγονοι Ελλήνων που κατοικούσαν στο νησί από την αρχαιότητα και μιλούσαν μόνο Ελληνικά. Η απελευθέρωση γιορτάστηκε με ενθουσιασμό και πανηγύρια! Το νησί και τα σπίτια γέμισαν με Ελληνικές σημαίες!...
Όλα έδειχναν πως η Ελληνική κυριαρχία είχε
σκεπάσει στοργικά το νησί!! Όμως δυστυχώς αυτό δεν κράτησε πολύ! Οι μεγάλες δυνάμεις είχαν άλλα σχέδια!! Μετά από πιέσεις της Ιταλίας συμφώνησαν μεταξύ τους να παραχωρηθεί το νησί στην Αλβανία με πρωτόκολλο της 13ης Φεβρουαρίου 1914 !!!
Στην συνέχεια κι ενώ στην εξουσία ήταν η κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου η Ελληνική βουλή έκανε κάτι πρωτοφανές :
Με τον νόμο 272 της 5ης Ιουνίου 1914
συμφώνησαν άνευ όρων και παραχώρησαν
τη νήσο Σάσων στην Αλβανία!!!
Έτσι, στις 2 Ιουλίου εκτελώντας διαταγές
η Ελληνική φρουρά υποστέλοντας την Ελληνική σημαία αποχώρησαν!!
Οι δυστυχείς Έλληνες κάτοικοι του νησιού
αφέθηκαν τελείως απροστάτευτοι. Λίγες μέρες μετά την εγκληματική εγκατάλειψη στις 16 Ιουλίου 1914 δυστυχώς σφαγιάστηκαν με τον ποιο αγριότερο τρόπο και τους πήραν τις περιουσίες, ικανοποιώντας έτσι αυτούς που βγάζουν τις συνθήκες τόσο "ακριβοδίκαια"!!!!
Όλη αυτή η υπόθεση, θυμίζει έντονα την σημερινή αδιαφορία όλων των κυβερνήσεων και σχεδόν όλων των κομματικών παρατάξεων προς τα απροστάτευτα ακριτικά νησιά του Αιγαίου που προσφέρονται βορά στα θηριώδη ένστικτα του Τούρκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: