3 Δεκεμβρίου 2018

Να ζητάμε στην προσευχή μόνο τη σωτηρία της ψυχής μας (Άγιος Πορφύριος)

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομοΝα μην εκβιάζουμε με τις προσευχές μας Τον Θεό. Να μη ζητάμε από τον Θεό να μας απαλλάξει από κάτι, ασθένειες κ.λ.π., η να μας λύσει τα προβλήματα μας, αλλά να ζητάμε δύναμη και ενίσχυση από Εκείνον για να τα υπομένουμε. Όπως Εκείνος κρούει με ευγένεια την πόρτα της ψυχής μας, έτσι κι εμείς να ζητάμε ευγενικά αυτό που επιθυμούμε, και αν ο Κύριος δεν απαντάει, να σταματάμε να το ζητάμε. Όταν ο Θεός δε μας δίδει κάτι που επίμονα ζητάμε, έχει το λόγο Του. Εχει και Θεός τα μυστικά Του. Εφόσον πιστεύουμε στην αγαθή Του πρόνοια, εφόσον πιστεύουμε ότι Εκείνος γνωρίζει τα πάντα από τη ζωή μας και ότι πάντα θέλει το αγαθον, γιατί να μη δείχνουμε εμπιστοσύνη;...
Να προσευχόμαστε απλά και απαλά, χωρίς πάθος και εκβιασμό. Ξέρουμε ότι παρελθόν, παρόν και μέλλον, όλα είναι γνωστά,γυμνά και τετραχηλισμένα ενώπιον του Θεού. Όπως λέγει ο Απόστολος Παύλος, <<...ουκ εστι κτισις αφανής ενώπιον αυτού, πάντα δε γυμνά και τετραχηλισμένα τοις οφθαλμοίς αυτού >>. Εμείς να μην επιμένουμε· η προσπάθεια κάνει κακό αντί για καλό. Μην κυνηγάμε να αποκτήσουμε αυτό που θέλουμε αλλά να το αφήνουμε στο θέλημα του Θεού. Γιατί, όσο το κυνηγάμε, τόσο αυτό απομακρύνεται. Αρα, λοιπόν, υπομονή και πίστη και γαλήνη. Και αν το ξεχάσουμε εμείς, ο Κύριος ποτέ δεν ξεχνάει και, αν είναι για το καλό μας, θα μας δώσει αυτό που πρέπει και όταν πρέπει.
Να ζητάμε στην προσευχή μόνο τη σωτηρία της ψυχής μας. Δεν είπε ο Κύριος:<< Ζητείται δε πρώτον την βασιλεία του Θεού... και ταύτα πάντα προστεθήσεται υμιν>>; Εύκολα, ευκολότατα ο Χριστός μπορεί να μας δώσει ότι επιθυμούμε. Και κοιτάξτε το μυστικό. Το μυστικό είναι να μην το έχετε στο νου σας καθόλου να ζητήσετε το συγκεκριμένο πράγμα. Το μυστικό είναι να ζητάτε την ένωση σας με το Χρήστο ανιδιοτελώς, χωρίς να λέτε, δώσε μου τούτο,εκείνο το άλλο.Είναι αρκετό να λέμε,<<Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησον με>>.Δεν χρειάζεται ο Θεός ενημέρωση από εμάς για τις διάφορες ανάγκες μας. Εκείνος τα γνωρίζει όλα ασυγκρίτως καλύτερα από εμάς και μας παρέχει την αγάπη Του. Το θέμα είναι να ανταποκριθούμε σε αυτήν την αγάπη με την προσευχή και την τήρηση των εντολών Του.Να ζητάμε να γίνει το θέλημα του Θεού· αυτό είναι το πιο συμφέρον, το πιο ασφαλές για μας και για όσους προσευχόμαστε. ο Χριστός θα μας τα δώσει όλα πλούσια. Οταν υπάρχει έστω και λίγο εγωισμός δε γίνεται τίποτα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: