13 Οκτωβρίου 2018

Αντιπαιδαγωγικές και παράνομες οι επιλογές του Υπουργείου Παιδείας για Θεολόγους και Θρησκευτικά.

Παναγιώτη Τσαγκάρη
Υπ. Δρ. Θεολογίας
Προέδρου Ενώσεως Θεολόγων ν. Λέσβου

Το Υπουργείο Παιδείας προσπαθεί απεγνωσμένα να απαξιώσει το ξεκάθαρο μήνυμα που εκπέμπει η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων(ΠΕΘ),  η οποία απαιτεί την άμεση απόσυρση από τα σχολεία, των αντισυνταγματικών, αντιπαιδαγωγικών και αντορθόδοξων Προγραμμάτων Σπουδών και «Φακέλων» του μαθήματος των Θρησκευτικών. Η προσπάθεια αυτή του Υπουργείου γίνεται με δύο τρόπους, α) κατηγορώντας την ΠΕΘ ότι παρανομεί, διότι υποτίθεται, καλεί τους Θεολόγους σε απείθεια εναντίον των αποφάσεων του και β) διασπείροντας ψευδή και παραπλανητικά στοιχεία, ισχυριζόμενο ότι η πλειονοψηφία των Θεολόγων συμφωνεί δήθεν με τα «νέα» Θρησκευτικά που το Υπουργείο εισήγαγε στα σχολεία...

Άμεσα, αποστομωτικά και εφυώς η ΠΕΘ, με ανακοινώσεις που εξέδωσε(1) απέκρουσε και τις δύο παραπάνω κατηγορίες που εκτόξευσε εναντίον της το Υπουργείο και ο Υπουργός Παιδείας. Στο παρόν σημείωμά μας, όμως, θα επιχειρήσουμε να μεταφέρουμε στο ευρύ κοινό κάποιες, κατά το δυνατόν, εκλαϊκευμένες απαντήσεις, καλύτερα θα λέγαμε πρόχειρες σκέψεις, καταδεικνύοντας και κατ΄ αυτόν τον τρόπο, το άτοπο των ισχυρισμών του Υπουργού και του Υπουργείου της Παιδείας.
Α) Το Υπουργείο και ο Υπουργός Παιδείας ισχυρίζονται σε όλους τους τόνους ότι παρανομούν η ΠΕΘ και οι Θεολόγοι.  Στο άκουσμα αυτής της κατηγορίας, ασυναίσθητα, ένα μειδίαμα χαράζει στα χείλη μας, διότι:
1. Έρχεται στο νου μας το «Κοίτα ποιος μιλάει τώρα!» (τίτλος μιάς παλαιότερης πετυχημένης αμερικανικής κωμωδίας)(2), και, παράλληλα, η επωδός (το ρεφρέν), από το λαϊκό άσμα «Μια ζωή παρανομία»(3), το οποίο αναφέρει : «Μια ζωή παρανομία, μια ζωή δε δίνω μία σε λόγια κι υποσχέσεις, μια ζωή ψάχνω εμένα, με χωρίζουνε μ’ εσένα  χιλιάδες αντιθέσεις»!..
2.  Έχουμε ήδη μελετήσει επισταμένως τα Δελτία τύπου της ΠΕΘ, η οποία, προφανώς, κρίνει σκόπιμο, προτού προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια για να διασφαλίσει από άδικες συκοφαντικές και δυσφημιστικές κατηγορίες την τιμή και την υπόληψη των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της, των Θεολόγων καθηγητών αλλά και των αγώνων τους  για την παροχή, σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας μας και τους νόμους της ελληνικής πολιτείας, ορθόδοξης χριστιανικής Παιδείας στα σχολεία της πατρίδας μας,να καλέσει το Υπουργείο Παιδείας και τον κ. Υπουργό να τεκμηριώσουν με νομική επιχειρηματολογία τις όποιες κατηγορίες της προσάπτουν. Η ΠΕΘ, όπως έχουμε επανειλημμένα διαπιστώσει, στα έγγραφά της πάντοτε, με απόλυτη σαφήνεια και ξεκάθαρα στηριζόμενη στο γράμμα και στο πνεύμα των νόμων, καλεί όλους και επιδιώκει από όλους, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργού και του Υπουργείου της Παιδείας, την εφαρμογή της νομιμότητας.
3.  Επίσης, πληροφορούμαστε από το διαδίκτυο, ότι ήδη διαβιβάστηκε από Εισαγγελέα διαμέσου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, στη βουλή δικογραφία κατά του Υπουργού Παιδείας κ. Κωνσταντίνου Γαβρόγλου από τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων σχολείου του Αγρινίου για τη διδασκαλία και το περιεχόμενο του βιβλίου των Θρησκευτικών, προφανώς επειδή ο κ. Εισαγγελέας έκρινε βάσιμες τις καταγγελίες του γονέα. Τον δρόμο της προσωπικής αγωγής εναντίον του Υπουργού Παιδείας που επέλεξε ο συγκεκριμένος γονέας, πιθανόν να ακολουθήσουν και άλλοι γονείς.
Άραγε, ο κ. Γαβρόγλου  ο οποίος με τις αποφάσεις του δείχνει να περιφρονεί ακόμη και το κοινό περί δικαίου αίσθημα αλλά και τις αποφάσεις των δικαστηρίων της χώρας, είναι τώρα  α) ευχαριστημένος από αυτόν τον κύκλο των αλληλομηνύσεων, στον οποίον, εξαιτίας του, μπαίνει το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και η κοινωνία μας όλη και β) θεωρεί ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες μπορεί να παραχθεί αξιόλογο και γόνιμο εκπαιδευτικό έργο και να κυλήσει ομαλά η εκπαιδευτική ζωή;
Β) Σύμφωνα με μία έρευνα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), η πλειονοψηφία των Θεολόγων συμφωνεί με τα «νέα» Θρησκευτικά, όπως διατείνεται το Υπουργείο Παιδείας!
Σύμφωνα με την ΠΕΘ, όμως, ο ισχυρισμός αυτός είναι ψευδής και παραπλανητικός, διότι, α) η διεξαχθείσα έρευνα αφορούσε την αξιολόγηση της 2μερης επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών (Δασκάλων και Θεολόγων), και όχι την αποδοχή των νέων Προγραμμάτων Σπουδών αυτών καθ΄ αυτών, και β) πρόκειται για ένα μη έγκυρο, από επιστημονικής πλευράς, ερωτηματολόγιο, το οποίο οι εκπαιδευτικοί συμπλήρωσαν αναγκαστικά και επώνυμα, για να καταφέρουν να πάρουν τη βεβαίωση παρακολούθησης της επιμόρφωσης, χωρίς την οποία, όπως πληροφορηθήκαμε, διαδιδόταν η εκφοβιστική φήμη ότι δεν θα μπορούσαν να διδάξουν ξανά και  γ) παρακολούθησαν την εν λόγω επιμόρφωση υπό καθεστώς ψυχολογικού εκβιασμού, ακόμα και τραμπουκισμών από μέρους στελεχών του Υπουργείου Παιδείας, όπως τότε, είχε δημόσια καταγγείλει η ΠΕΘ(4).
Αλλά, πέρα από αληθινές ή ψεύτικες έρευνες, εκφοβιστικά διλήμματα και πλασματικά ερωτηματολόγια, το Υπουργείο και ο Υπουργός Παιδείας θα έπρεπε να γνωρίζουν, ότι σε μια δημοκρατική και ευνομούμενη πολιτεία, η εφαρμογή των νόμων και των αποφάσεων των δικαστηρίων και μάλιστα του Ανωτάτου δικαστικού θεσμού της χώρας, του Συμβουλίου της Επικρατείας, πρέπει να εφαρμόζονται άμεσα και χωρίς παρεκκλίσεις από τη διοίκηση, ανεξάρτητα από τις συγκυριακές ή τις κατασκευασμένες θετικές ή αρνητικές πλειοψηφικές απόψεις των πολιτών της χώρας. Και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αποφανθεί με δύο πρόσφατες αποφάσεις του (660 & 926/ 2018) και έχει ακυρώσει τα νέα Προγράμματα Σπουδών και τους «Φακέλους» του μαθήματος των Θρησκευτικών και αυτή την απόφασή του, οφείλει το Υπουργείο και ο Υπουργός Παιδείας άμεσα να σεβασθούν και να εφαρμόσουν.
Γ) Τέλος, οφείλουμε να διατρανώσουμε προς όλους ότι οι ορθόδοξοι Θεολόγοι της πατρίδας μας δεν διαπραγματεύονται σε καμιά περίπτωση την έκφραση της συνείδησης και της ταυτότητάς τους μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία και τη διδασκαλία στην τάξη, για την ακεραιότητα της οποίας έχουν ορκιστεί ως εκπαιδευτικοί λειτουργοί. Οι αληθινοί Θεολόγοι, με άλλα λόγια, έπρατταν πάντοτε, πράττουν και θα συνεχίσουν να πράττουν τα αντίθετα από όσα έκαναν ή κάνουν, κατά καιρούς, και σύμφωνα με τους «καιρούς», οι διάφοροι μηδίσαντες και ριψάσπιδες της πίστης και του έθνους. 

Υποσημειώσεις:

1. α) Δελτίο τύπου : Η ΠΕΘ προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Κ. Γαβρόγλου: Σύ ε νν νόμως γαυριν..! μες "ττώμενοι Νικμεν"…, Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2018, Αριθμ. Πρωτ. 115 και β) Δελτίο τύπου : Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων (ΠΕΘ) διαψεύδει τα παραπλανητικά στοιχεία που δημοσίευσε το Υπουργείο Παιδείας  για το αν είναι θετικοί οι Θεολόγοι στο νέο μάθημα των Θρησκευτικών, Αθήνα, 7 Οκτωβρίου 2018, Αριθμ. Πρωτ. 118.
2. Look Who΄s Talking Νοw! Κομεντί αμερικανικής παραγωγής του 1993, σκηνοθεσία: Τομ Ροπελέβσκι, με τους : Τζον Τραβόλτα, Κίρστι Άλεϊ, Τζορτζ Σίγκαλ, Ολυμπία Δουκάκης.
3. Τραγουδιστής: Καραφώτης Κώστας, Στιχουργός: Φαλάρας Πάνος, έτος 2007.
4. Δελτίο τύπου : Καταγγελία της ΠΕΘ για προσπάθεια εκφοβισμού και παραπλάνησης  συναδέλφων από Σύμβουλο του Υπουργείου Παιδείας,   Αθήνα, 9 Μαΐου 2017, Αριθμ. Πρωτ.  57.

Δείτε και το παρακάτω βίντεο 
Παναγιώτης Τσαγκάρης, Γεν. Γραμματέας της ΠΕΘ: 
Ας κάνει ό,τι νομίζει το Υπουργείο, 
εμείς θα κάνουμε ό,τι επιβάλλει το Σύνταγμα και η συνείδησή μας
m/watch?v=-1PQOSsYVdg

Δεν υπάρχουν σχόλια: