7 Φεβρουαρίου 2012

"Ήταν γραφτό του"

Στο χριστιανικό λαό μας επικρατεί ακόμη, δυστυχώς, άγνοια των αληθειών της πίστεώς μας. Καί τούτο γιατί ο ανάδοχός μας δεν φρόντισε να μας διδάξει την πίστη, οι γονείς μας δεν ήξεραν πιο πολλά καί εμείς δεν κάναμε καμιά προσπάθεια με τη μελέτη, τα κηρύγματα καί μία αγία ζωή, να μάθουμε αυτές τις αλήθειες. Έτσι μείναμε στην άγνοια καί την πλάνη...
Μία τέτοια πλάνη είναι η πεποίθηση πολλών, όταν βλέπουν ένα δυστύχημα, ένα θλιβερό γεγονός στη ζωή κάποιου συνανθρώπου μας, να λένε: «Γραφτό του ήταν». Ή να θυμούνται το παλιό ρητό: «Το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον». Μία τέτοια αντίληψη είναι άκρως αντίθετη προς τη διδασκαλία του Ευαγγελίου.
Αλίμονο αν ο Θεός έχει προορίσει τον ένα να ζήσει πάμπολλα χρόνια καί τον άλλον να πεθάνει νέος. Τον ένα να πεθάνει με εγγόνια καί δισέγγονα καί τον άλλον μόλις πανδρευθεί. Τον ένα να πεθάνει από φυσικό θάνατο καί τον άλλο να τον πατήσει αυτοκίνητο. Τόν ένα νά πάει στόν Παράδεισο καί τόν άλλο στην Κόλαση. Τότε θά ήταν άδικος ο Θεός. Θα ήταν αιτία του κακού, Μή γένοιτο!
Για μας ο Θεός είναι στοργικός πατέρας. Όλους τους ανθρώπους αγαπά, θέλει όλοι νά σωθούν, όλοι νά γνωρίσουν την αλήθεια (Α' Τιμ. β' 4), όλοι νά κερδίσουν τη Βασιλεία Του. Όμως τον άνθρωπο τον προίκισε καί με την ελευθερία, νά διαλέγει μόνος του πώς νά ζήσει, ώστε νά φέρει καί την ευθύνη.
Από μας λοιπόν εξαρτάται πλέον η σωτηρία μας. Με την χριστιανική μας πίστη καί την αγία μας ζωή, μπορούμε πολλά κακά ν' αποφύγουμε καί την αιώνια ζωή νά κερδίσουμε.
Πηγή: «Πλάνες και η Αλήθεια» του σεβ. Μητροπολίτου Ηλείας κ.κ. Γερμανού Παρασκευόπουλου

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΕΔΩ ΚΑΝΕΙΣ ΈΝΑ ΛΑΘΟΣ ΚΥΡΙΕ ΣΤΡΑΤΗ... Η ΈΚΦΡΑΣΗ "ΉΤΑΝ ΓΡΑΠΤΟ ΜΟΥ", ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΈΛΛΗΝΕΣ ΌΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ, ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΔΕΙΞΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΞΑΦΝΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ-ΣΥΜΒΑΝΤΑ, ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ... ΠΧ ΠΕΡΠΑΤΑΩ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟ ΑΜΑΞΙ ΒΓΑΙΝΕΙ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΑΙ ΜΕ ΠΑΤΑΕΙ... Ή ΓΙΝΕΤΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΈΝΑΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΞΕΚΛΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ... ΌΛΑ ΑΥΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ "ΓΡΑΠΤΟ" ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΈΓΙΝΑΝ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΛΟΓΟ, ΠΟΥ ΜΟΝΟ Ο ΘΕΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΕΠ' ΩΦΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ... ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΩ ΠΩΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ Η ΈΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ... ΤΕΛΟΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΩ, ΠΩΣ Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΪΣΙΟΣ ΈΛΕΓΕ, ΠΩΣ Ο ΘΕΟΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΥΝΑΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙ' ΑΥΤΟΝ... ΔΗΛΑΔΗ ΈΝΑΣ ΆΝΘΡΩΠΟΣ, ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΈΝΑΣ "ΚΑΚΟΣ" ΆΝΘΡΩΠΟΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙ "ΞΑΦΝΙΚΑ", ΕΠΕΙΔΗ Ο ΘΕΟΣ ΞΕΡΕΙ-ΩΣ ΠΑΝΣΟΦΟΣ-ΠΩΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΩΡΙΜΟΤΕΡΗ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙ' ΑΥΤΟΝ, ΏΣΤΕ ΝΑ ΚΡΙΘΕΙ ΌΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΠΙΟ ΕΠΕΙΙΚΩΣ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ(ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΤΙΜΩΡΙΑ)... ΣΕ ΠΑΡΑΠΕΜΠΩ ΣΕ ΠΑΛΙΟΤΕΡΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ ΠΕΡΙ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟΥ...