4 Μαρτίου 2011

Οι θρησκείες στην Αλβανία και η σχέση τους με το κράτος

Ποια είναι τα ποσοστά των θρησκευτικών κοινοτήτων


Η Αλβανική Κυβέρνηση, στην τελευταία σύσκεψή της αποφάσισε να χρηματοδοτήσει με 100 εκατομμύρια λεκ (720.000 ευρώ), τις θρησκευτικές κοινότητες της χώρας. Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για συντήρηση χώρων λατρείας και για τους μισθούς των υπαλλήλων και εκπαιδευτικών θρησκευτικών ιδρυμάτων.
Συγκεκριμένα, η Μουσουλμανική Κοινότητα επωφελείται 31 632 000 λεκ , η Ορθόδοξη Εκκλησία επωφελείται 26 220 000 λεκ, η Καθολική κοινότητα 25 878 000 λεκ, και η Κοινότητα των Μπεκτασήδων (μουσουλμανικό δόγμα) 16 262 000 λεκ...

Στην Αλβανία υπάρχει ο διαχωρισμός Θρησκείας Κράτους ενώ μόλις πέρυσι, είχε υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Αλβανικής Κυβέρνησης με πέντε αναγνωρισμένες θρησκευτικές κοινότητες . Μέσω της χρηματοδότησης η Αλβανική Κυβέρνηση έρχεται να επισφραγίσει επίσημα και την αναγνώριση αυτών των τεσσάρων παραδοσιακών θρησκειών στην Αλβανία. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι δεν χρηματοδοτήθηκαν η «Αδελφότητα Ευαγγελιστών της Αλβανίας» που έχει υπογράψει ανάλογη συμφωνία με το Υπουργείο Πολιτισμού και ο «Σύλλογος Εβραϊκής Κοινότητας», που βρίσκεται στο στάδιο αναγνώρισης.
Δεν ξέρουμε με ποιο μαθηματικό τύπο διανεμήθηκαν τα χρήματα αλλά σύμφωνα με παλιές στατιστικές στην Αλβανία, το 10% είναι Καθολικοί, το 25% είναι Ορθόδοξοι και το 65% Μουσουλμάνοι εκʼ των οποίων το 1/3 περίπου ανήκουν στο ιδιόμορφο μουσουλμανικό δόγμα το "Μπεκτασιάν". Αν κρίνουμε όμως από τις ανάγκες των μνημείων - χώρων λατρείας , η συντριπτική πλειοψηφία σε όλη την Αλβανία είναι ορθόδοξα.
Η χριστιανική καταγωγή των Αλβανών και η σχεδόν ανύπαρκτη θρησκευτική παράδοση τους, οδήγησαν πολλούς να βαπτιστούν χριστιανοί χωρίς να γνωρίζει κανείς τον ακριβή αριθμό τους. Μόνο η επικείμενη απογραφή πληθυσμού (Νοέμβριος 2011), μπορεί να αποτυπώσει το σημερινό θρησκευτικό πάζλ της Αλβανίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: