15 Μαΐου 2010

Τα αίτια της άνισης κατανομής των υλικών αγαθών


…Ο Θεός δίνει τα υλικά αγαθά σε όλους τους ανθρώπους καί θέλει όλοι οι άνθρωποι να τα απολαμβάνουν με αφθονία. Ο κόσμος ολόκληρος είναι ένα μεγάλο τραπέζι που στρώνει ο Θεός καί στο οποίο προσφέρει όλα τα αγαθά προκειμένου να ζουν καί να χορταίνουν όλα τα πλάσματά του, άνθρωποι καί ζώα (Ψαλμ. 103, 27-28)...
Παρ' όλα αυτά οι άνθρωποι δεν απολαμβάνουν εξίσου τα υλικά αγαθά. Τα αίτια της άνισης κατανομής των υλικών αγαθών είναι πολλά. Τα κυριότερα είναι τα εξής:
Πρώτον, η ανθρώπινη απληστία. Ο άνθρωπος δεν ικανοποιείται ποτέ. Επιθυμεί όλο καί περισσότερα καί κυνηγάει μεγαλύτερες απολαύσεις για τον εαυτό του.
Δεύτερον, η ανθρώπινη αδικία. Ο μεταπτωτικός άνθρωπος είναι ακοινώνητος. Έχει χάσει την κοινωνική διάσταση καί αγνοεί την ύπαρξη καί τις ανάγκες του άλλου. Γι’ αυτό καί δεν διστάζει να αδικεί καί να στερεί τον πλησίον του.
Τρίτον, τα ανθρώπινα πάθη. Τα διάφορα πάθη υποδουλώνουν καί εξαχρειώνουν τους ανθρώπους. Μέσα σε μια ζωή ασωτίας καί ακολασίας άλλοι κερδίζουν καί άλλοι χάνουν. Μερικοί γίνονται πλουσιότεροι με τον εκβιασμό καί το έγκλημα. Καί άλλοι γίνονται πιο φτωχοί με το χαρτοπαίγνιο καί τις διάφορες παράνομες καί αμαρτωλές δραστηριότητες.
Ό Θεός δίνει πλούσια τα υλικά αγαθά καί θέλει όλοι οι άνθρωποι να τα απολαμβάνουν εξίσου. Η άνιση κατανομή του πλούτου δεν είναι θέλημα καί έργο του Θεού, αλλά συνέπεια του εγωισμού, της διαφθοράς καί γενικά της αμαρτωλότητας των ανθρώπων!
Από το βιβλίο «Αθώος» του Επισκόπου Αχελώου, Ευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: