25 Αυγούστου 2009

Η Ακρόπολη Αθηνών και ο Γαβράς!

Η Ακρόπολη Αθηνών είναι ένας βραχώδης λόφος που όπως διαπιστώθηκε ήταν κατοικημένος από την 3η χιλιετία π.Χ. Από τον 6ο αι. π.Χ. άρχισαν να χτίζονται πάνω σ’ αυτόν τα ιερά των Αθηναίων, που καταστράφηκαν κατά τους Περσικούς πολέμους. Η ανοικοδόμηση των τειχών και των ιερών άρχισε αμέσως μετά την ήττα των Περσών, το 465 π.Χ., την εποχή δηλαδή του Περικλή. Κάτω από την επίβλεψη του Φειδία και των αρχιτεκτόνων χτίστηκαν και διακοσμήθηκαν ο Παρθενώνας, το Ερέχθειο, τα Προπύλαια κ.α. Κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο προστέθηκαν μερικά ασήμαντα χτίσματα. Κατά τη Βυζαντινή εποχή ο Παρθενώνας μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία. Κατά τη φραγκοκρατία έγινε καθολικός ναός, ενώ κατά την τουρκοκρατία τζαμί. Επί τουρκοκρατίας η Ακρόπολη έπαθε τις περισσότερες ζημιές. Οι Τούρκοι είχαν αποθηκεύσει πυρίτιδα πάνω σ' αυτήν και το 1645 ένας κεραυνός που έπεσε πάνω στην πυρίτιδα ανατίναξε τα Προπύλαια. Το 1687, όταν την Ακρόπολη πολιορκούσε ο Ενετός Μοροζίνης, μία από τις βόμβες έπεσε πάνω στην πυρίτιδα που ήταν αποθηκευμένη στον Παρθενώνα και κατέστρεψε το ναό. Εκτεταμένες καταστροφές προκάλεσε ο Άγγλος λόρδος Έλγιν λίγο πριν από την Επανάσταση του 1821. Έβαλε να ξηλώσουν τη ζωφόρο του Παρθενώνα, μετόπες, αετώματα, μία Καρυάτιδα και έναν κίονα του Ερεχθείου, τα οποία μετέφερε στην Αγγλία. Για όλα αυτά πλήρωσε 35.000 λίρες στους Τούρκους και στους Αθηναίους δώρισε ένα ρολόι, που στήθηκε στην αρχαία αγορά. Κατά την Επανάσταση του 1821 η Ακρόπολη πολιορκήθηκε διαδοχικά από Έλληνες και Τούρκους και υπέστη νέες καταστροφές. Το 1834 άρχισαν οι αρχαιολογικές εργασίες για την αποκατάσταση των μνημείων της.
Και ενώ σήμερα η Αθήνα καυχάται για το καινούργιο μουσείο της Ακροπόλεως και γίνονται προσπάθειες να επιστραφούν τα μάρμαρα του Παρθενώνα, έχοντας καταφέρει η Ελλάδα να πείσει την κοινή γνώμη διεθνώς για τα δίκαια αιτήματά της, έρχεται από το πουθενά ο διχασμός των Ελλήνων, με αφορμή ένα βίντεο του Κ. Γαβρά, που μεταξύ άλλων δείχνει ψευδώς ότι γύρω στο 500 μ.χ. κάποιοι ρασοφόροι ζηλωτές γκρεμίζουν το άγαλμα της Αθηνάς από το δυτικό αέτωμα της εισόδου του Παρθενώνα. Ιστορικά όμως κάτι τέτοιο δεν στέκει, διότι το 1674 ο ζωγράφος J. Carrey απεικόνισε τον Παρθενώνα (13 χρόνια πριν καταστραφεί) και στο σχέδιο αυτό εμφανίζεται το άγαλμα της Αθηνάς και το αέτωμα ακέραιο.
Σημειωτέον, ότι ο Κ. Γαβράς εισέπραξε για το βίντεο αυτό 310.544 ευρώ. Όσα δηλαδή δεν θα πάρουν αρκετοί εργαζόμενοι δουλεύοντας μια ολόκληρη ζωή (ιδού που πηγαίνουν οι φόροι που πληρώνουμε και ξαναπληρώνουμε), επιχειρώντας να καταδείξει με ανυπόστατες σκηνές ότι δήθεν οι Ορθόδοξοι Έλληνες κατάστρεψαν την Ακρόπολη, ενώ η ιστορική πραγματικότητα είναι αδιάψευστα διαφορετική. Με αυτό τον τρόπο παίζεται και εφαρμόζεται ένα ψευδές, υποκριτικό παιχνίδι των εν Ελλάδι εξωμοτών και όσων δεν θέλουν να επιστρέψουν τα μάρμαρα στην χώρα μας, παρουσιάζοντας ότι τα πήραν και τα έβαλαν στο Λούβρο για να τα σώσουν από την Ορθ. Εκκλησία, ενώ είναι αποδεδειγμένο ότι οι Δυτικοί τα έκλεψαν και ότι δεν μπόρεσαν να το κλέψουν, το κατέστρεψαν.
Γεγονός είναι πάντως ότι κατόρθωσαν διάφοροι πολέμιοι της Ελλάδας να μας βάλουν για μια ακόμα φορά να διαιρούμαστε και να διχαζόμαστε, γνωρίζοντας καλά την «αχίλλειο πτέρνα» μας, ώστε να σταματήσει έτσι η χώρα μας να διεκδικεί την επιστροφή των κλεμμένων μαρμάρων και το κυριότερο να επέλθει ρήξη στις σχέσεις «Εκκλησίας-κράτους» που μερικοί δεν βλέπουν με καλό μάτι.
Στρατής Ανδριώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: