7 Δεκεμβρίου 2010

Αρετές


Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου
Ας δούμε, ποιά από τις αρετές μας, μένει σε μας και ποιά περνάει στους άλλους. Το να νηστεύεις, να μην κοιμάσαι σε κρεβάτι, να καλλιεργείς την ολότητα της ψυχής και του σώματος, να έχεις σωφροσύνη, είναι πράγματα τα οποία ωφελούν εκείνους πού τα κάνουν. Εκείνα όμως πού από εμάς περνάνε στον πλησίον είναι η ελεημοσύνη, η διδασκαλία, η αγάπη. Καί εδώ άκουσε τον Παύλο πού λέει: «Κι αν ακόμα μοιράσω στους φτωχούς όλα μου τα υπάρχοντα, κι αν παραδώσω στη φωτιά το σώμα μου για να καεί, αλλά δεν έχω αγάπη, σε τίποτα δε μ' ωφελεί».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΆΣΧΕΤΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΔΑΧΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΙΣ :"ΑΓΑΠΑ ΤΟ ΘΕΟ ΣΟΥ" ΚΑΙ "ΑΓΑΠΑ ΤΟ ΠΛΗΣΙΟΝ ΣΟΥ", ΑΛΛΑ ΈΧΩ ΜΙΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΡΙΑ, ΣΧΕΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ.

ΟΙ ΙΕΡΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΟΛΟΓΟΙ, ΚΑΝΟΥΝ ΔΕΚΤΑ Ή ΠΡΟΤΡΕΠΟΥΝ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΈΣΤΩ ΜΙΚΡΑ ΒΗΜΑΤΑ ΗΘΙΚΗΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ(ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ) Ή ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ;; ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΑΠΕΙΝΗ ΜΟΥ ΓΝΩΜΗ ΈΤΣΙ ΑΠΟΤΡΕΠΟΥΝ ΠΛΗΘΟΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΝΑ ΠΛΗΣΙΑΣΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΘΕΟ(ΈΣΤΩ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΒΑΘΜΟ ΑΠΟ ΌΤΙ ΠΡΙΝ). ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΕΞΗΓΗΘΩ, ΔΕΝ ΕΝΝΟΩ ΝΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΕΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΤΑ ΔΟΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΠΑΘΗ(ΌΠΩΣ ΚΑΝΕΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ), ΑΛΛΑ ΡΩΤΑΩ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΚΤΟ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΤΕΡΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ Η ΦΡΑΣΗ " ΤΟ ΜΗ ΧΕΙΡΟΝ, ΒΕΛΤΙΣΤΟ".
ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, ΣΤΟ ΆΡΘΡΟ ΣΑΣ, ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΌΝΤΩΣ ΔΕΝ ΈΧΕΙ ΑΓΑΠΗ ΜΕΣΑ ΤΟΥ, ΑΛΛΑ ΔΩΣΕΙ ΌΛΑ ΤΑ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ ΑΠΟ ΑΠΛΗ ΥΠΑΚΟΗ ΣΤΙΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΔΙΔΑΧΕΣ, ΔΕΝ ΈΧΕΙ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΙΠΟΤΑ Ή ΔΕΝ ΈΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΟ;; ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΕΝΝΟΟΥΣΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ. Ή ΈΣΤΩ ΚΑΤΙ ΑΠΛΟΥΣΤΕΡΟ. ΈΣΤΩ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΈΧΕΙ ΠΑΤΗΣΕΙ ΠΟΤΕ ΤΟ ΠΟΔΙ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ. ΑΝ ΞΑΦΝΙΚΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΕΤΑΙ 2ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΜΗΝΑ, ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΈΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΕΑ;; ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΕΙ ΑΝ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΟΙΜΑΤΑΙ Ή ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΕΚΔΡΟΜΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ;; ΙΣΧΥΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΌΛΑ Ή ΤΙΠΟΤΑ;;
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΡΩΤΑΩ, ΊΣΩΣ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ.