21 Ιουλίου 2020

Το Βυζάντιο είναι ελληνικό (Σαράντος Καργάκος).

Μέχρι τώρα αγωνιζόμασταν να αποδείξουμε ακόμα και σε "δικούς μας" πλανεμενους, ότι η Μακεδονία είναι Ελληνική. Τώρα προσπαθούμε να πείσουμε ξεροκέφαλους ότι και το Βυζάντιο είναι Ελληνικό.
Λέγει ο λόγιος Σαράντος Καργακος: "Το Βυζάντιο είναι Ελληνικό... Ακμάζει σε ένα χώρο στον οποίο κατ' εξοχήν δρούσε πάντα το Ελληνικό στοιχείο.
Η γλώσσα η επίσημη, ενώ ξεκινάει να είναι η λατινική εκ των πραγμάτων γίνεται ελληνική, διότι όπως λέγει ο Ιουστινιανός αυτή η γλώσσα είναι κατανοητή.
Η παιδεία του Βυζαντίου είναι ελληνική...
Το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων μιλούσε ελληνικά. Όχι ότι οι απέραντες εκτάσεις της αυτοκρατορίας ήταν ελληνικές, αλλά οποσδήποτε όλες αυτές επί αιώνες τελούσαν υπό την ελληνική πολιτιστική και πολιτική επιρροή των Ελλήνων (Συρία, Ιορδανία κλπ).
Ακολούθως έρχεται η βυζαντινή αυτοκρατορία που συνεχίζει αυτή την παράδοση. Από πού βγήκαν οι μεγαλύτεροι διδάσκαλοι της Ορθοδοξίας; Βγήκαν από την Αντιόχεια. Όλος αυτός ο κόσμος τελούσε υπό την πνευματική επιρροή του Ελληνισμού.
Βλέπουμε έναν κόσμο που έχει επίσημη πολιτική ταυτότητα ρωμαϊκή, αλλά έχει περιεχόμενο ελληνικό.
Η τραγωδία του Βυζαντίου έγκειται στο εξής: Την ώρα που πάει να αναγνωρίσει την ελληνική ταυτότητα και παρουσιάζονται τα πρώτα σκιρτήματα στην αυτοκρατορία όπου οι αυτοκράτορες καυχώνται για την ελληνική καταγωγή τους, υπερηφανεύονται κλπ, την ώρα που έρχεται ο Γεμιστός ο οποίος καυχάται για την ελληνικότητα του Βυζαντίου, την ώρα που τα γραπτά των Βυζαντινών λογίων έχουν αναφορά στην αρχαία Ελλάδα, υπάρχει έξαρση των σπουδών, που όταν πάνε οι Έλληνες στη Δύση γίνονται περιζήτητοι για την ελληνομάθεια τους, έρχεται η καταιγίδα των Τούρκων και τα σαρώνει όλα....."

Δεν υπάρχουν σχόλια: