11 Φεβρουαρίου 2014

Η Νήσος "Άη Στράτης" καί ο Όσιος Ευστράτιος ο Θαυματουργός (9/1)

Πρόσθετες πληροφορίες
Σύμφωνα με την τοπική θρησκευτική παράδοση του Νησιού «΄Αη-Στράτης» (Ι. Μητρ. Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου), αλλά και κάποιες γραπτές μαρτυρίες, ο ΄Οσιος Ευστράτιος έζησε και σ’ αυτόν τον τόπο, άγνωστο πότε ακριβώς και για πόσο χρονικό διάστημα, μάλλον κατά την περίοδο της 2ης Εικονομαχίας, αν και δεν αναφέρεται κάτι σχετικό στους Συναξαριστές.
Εκεί συνέχισε την άσκησή του, σαν ερημίτης, σ’ ένα μικρό Σπήλαιο, στη Β.Α. πλευρά τού Νησιού, στην περιοχή Αλονίτσι, από το οποίο σώζεται ένα μέρος μέχρι σήμερα και οι ντόπιοι τ’ ονομάζουν Σπηλιά «Τ’ ΄Αη-Στρατιού». Πρόσφατα ανέγειραν κοντά σ’ αυτό και Εκκλησάκι Του, παλιότερα δε τον τιμούσαν στον Ι. Ναό των πέντε Μαρτύρων (ένας από τους οποίους είναι ο συνώνυμός του Μεγαλομάρτυρας Αγ. Ευστράτιος), που, δυστυχώς, γκρεμίστηκε μετά το σεισμό του 1968...

Από τ’ αναφερόμενα στην Ακολουθία του Οσίου Ευστρατίου, που το 2011 τυπώθηκε «δωρεάν» από τις Εκδόσεις «ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ» κι έκτοτε διακινείται από το Βιβλιοπωλείο «ΝΕΚΤ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ», μαθαίνουμε, ότι είναι προστάτης και φρουρός του ομώνυμου Νησιού, το οποίο, κατά την τοπική παράδοση, αλλά και γραπτές μαρτυρίες που υπάρχουν, άλλαξε κάποτε τ’ όνομά του και πήρε τιμητικά το δικό του.
Τον Αύγουστο του 2013 γράφτηκε και ο Παρακλητικός Του Κανόνας από τη σύγχρονη, καταξιωμένη Υμνογράφο, Καθηγουμένη Ισιδώρα της Ι. Μονής τού Αγ. Ιεροθέου (Μέγαρα Αττικής), αλλά δεν έχει ακόμα τυπωθεί.
Αν κάποιος ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για το βίο και τ’ αναρίθμητα, συγκλονιστικά θαύματα του Οσίου Ευστρατίου, «εν ζωή και μετά θάνατον», μπορεί να βρει πληροφορίες στην ιστοσελίδα του INTERNET «Μοναστήρια Ολύμπου Βιθυνίας» ή στο βιβλίο «Τα Μοναστήρια και οι ΄Αγιοι του ΄Ορους Ολύμπου της Βιθυνίας», Εκδ. «ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΥΨΕΛΗ»/Θες/νίκη, τόσο στο βίο του Ιδίου, όσο και στο βίο του  «Οσίου Ιωαννικίου», με τον οποίον ήταν πολύ φίλοι.
Το 2002, ο ΄Οσιος εμφανίστηκε δύο φορές στον ύπνο ενός γέροντα, που λεγόταν Ευστράτιος Λάζαρος (88 χρόνων) και του ζήτησε να του χτίσει Ναό, σ’ ένα συγκεκριμένο μέρος ενός χτήματος της Εκκλησίας, που συνόρευε με το δικό του, στο χωριό Λαδά του Ταϋγέτου Μεσσηνίας. Εκεί, από το 2004, τιμάται πανηγυρικά κάθε χρόνο, στις 9 Ιανουαρίου.
Με αφορμή το γεγονός αυτό, συγκεντρώνουμε πληροφορίες, προκειμένου ν’ αξιοποιηθούν για τη διάδοση της Χάρης Του, γιατί, παρόλο που πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο ΄Αγιο, δυστυχώς, είναι άγνωστος στον κόσμο, ακόμα και στους Εκκλησιαστικούς κύκλους.
Γι’ αυτό παρακαλείται, όποιος γνωρίζει σύγχρονα θαύματα του Οσίου Ευστρατίου του Θαυματουργού, αν υπάρχει κάπου αλλού Εκκλησία ή Εικόνα Του ή Ι. Λείψανά Του ή πού βρίσκεται το χαμένο χειρόγραφο, που αφορούσε τη ζωή του στο ομώνυμο Νησάκι, βάση του οποίου γράφτηκε το 1931 η Ασματική Ακολουθία Του, στα Καυσοκαλύβια του Αγ. ΄Ορους, αλλά δυστυχώς χάθηκε, να μας ενημερώσει σχετικά (τηλ. 27220/24618).
 
Α π ο λ υ τ ί κ ι ο ν
Ήχος α΄.
Της ερήμου πολίτης.
Εν Ολύμπω Βιθυνίας τη ασκήσει διέλαμψας, και ειρηνικώς Θεορρήμον, προς Θεόν εξεδήμησας· τα βέλη τα πεπυρωμένα των Εικονομάχων εναπέσβεσας, και προστάτης ανεδείχθης, της ομωνύμου Νήσου, Θαυματουργέ Ευστράτιε. Δόξα τω ενοικίσαντι εν Σοι· δόξα τω Σε δοξάσαντι· δόξα τω ενεργούντι δια Σου πάσιν ιάματα.
Μ ε γ α λ υ ν ά ρ ι ο ν
Χαίροις των Οσίων ο κοινωνός, και Εικονομάχων ο πολέμιος ο δεινός, χαίροις όστις πλάκας, εδέχθη γεγραμμένας, χειρί τη θεία όντως, ως Μωσής άλλοτε.
  
                             Το Εκκλησάκι και η Σπηλιά τού Οσίου Ευστρατίου στο ομώνυμο Νησάκι.




                                          Το Εκκλησάκι και η Εικόνα Του στο χωριό Λαδά Ταϋγέτου.



4 σχόλια:

Στέλλα Ζαχαρόγιαννη είπε...

ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ «ΕΝ ΖΩΗ» ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΟΥ, ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΣ.
Βλ.: osiosefstratiosthaumatatouenzwika.blogspot.com

ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ, ΘΑΥΜΑΣΤΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ κ.α.
Βλ.: osiosefstratiossychronathaumatatouka.blogspot.com

ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΝΩΝ ΟΣΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΥ (9/1) κ.α.
Βλ.: paraklisiosiouefstratiouthaumatourgou.blogspot.com (23/9) και
https://www.youtube.com/watch?v=lKpEeTQVg3g

ΤΡΟΠΑΡΙΑ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ Σ.Ζ. ΣΤΟΝ ΟΣΙΟ, ΣΤΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙ ΤΟΥ ΣΤΟ ΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΟΜΩΝΥΜΟ ΝΗΣΑΚΙ βλ.: https://www.youtube.com/watch?v=-l0qGx8kUic




Στέλλα Ζαχαρόγιαννη είπε...

ΒΙΟΣ ΟΣΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΥ (9/1) κ.α. (και σε ποιητική απόδοση)
osiouefstratiouthaumatourgouvios.blogspot.com/

Στέλλα Ζαχαρόγιαννη είπε...

Πληροφορίες, στην καθομιλουμένη, για τον βίο του Οσίου, τα παράδοξα θαύματά Του, την Ι. Μονή Του κ.α. υπάρχουν στη ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ της καθηγήτριας κυρίας Ευαγ. Ζαραβέλα (βλ. https://freader.ekt.gr/eadd/index.php?doc=44987&lang=el#p=2, σελ. 130-155, 27-30 και 43-48).

Στέλλα Ζαχαρόγιαννη είπε...

Ο ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ κ.α., ΜΕ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ (πεζό- ποίημα)
Βλ.: osiouefstratiouthaumatourgouvios.blogspot.com/ (23.10.2023)