9 Φεβρουαρίου 2012

Ποιά χάρη ζήτησε ο Άγιος Χαράλαμπος από τον Χριστό για όσους τιμούν τη μνήμη του

Μετά την διαταγή του βασιλέως να αποκεφαλισθεί, ο υπέργηρος Άγιος Χαράλαμπος πορευόμενος προς τον μαρτυρικό θάνατο για την πίστη και την αγάπη του Χριστού, ύψωσε τα χέρια και τους οφθαλμούς προς τον ουρανό ευχαριστώντας τον Θεό. Καθώς προσευχόταν εμφανίσθηκε έμπροσθέν του ο Χριστός μαζί με πλήθος Αγγέλων και ζήτησε από τον Άγιο να του πει ποια χάρη θέλει να του δώσει για όσα κακοπάθησε από τους ειδωλολάτρες.
Τότε ο Άγιος Χαράλαμπος απεκρίθη:...



«Και το ότι αξιώθηκα να ιδώ την φοβερά δόξα της παρουσίας Σου και τούτο μεγάλο χάρισμα είναι σε μένα τον ελάχιστο, αλλά επειδή η αγαθότητά Σου με προστάζει να Σου ζητήσω χάρη, παρακαλώ την Βασιλεία Σου να μου κάμει αυτήν την χάρη. Σε όποιον τόπο βρεθεί τεμάχιο από το λείψανό μου και σε όποια χώρα θέλουν να εορτάζουν την μνήμη του Μαρτυρίου μου, να μη γίνει ποτέ πείνα σ’ αυτόν, ούτε πανώλη να θανατώνει τους ανθρώπους άωρα, ούτε πονηρός άνθρωπος να βλάπτει τους καρπούς, αλλά να είναι σ’ αυτόν ειρήνη σταθερά, ψυχών σωτηρία και σωμάτων ίαση, πλησμονή σίτου, οίνου και ελαίου και αφθονία τετραπόδων και άλλων χρησίμων πραγμάτων. Όποιος έχει και αναγιγνώσκει το Μαρτύριό μου και επικαλείται το όνομά μου, να μη λάβει η ψυχή του κακό ουδέποτε, επειδή πάσα σάρξ και αίμα ποίημα είναι των αχράντων χειρών Σου, και συγχώρησε τις αμαρτίες αυτών, ως αγαθός και φιλάνθρωπος. Φύλαττε υγιείς τους βόας και όλα τα τετράποδα ζώα αυτών για να γεωργούν την γη και να απολαμβάνουν αφθόνους τους καρπούς και να δοξάζουν το όνομά Σου».
Ευθύς ο Χριστός εδέχθη να γίνει το θέλημά του και απήλθε στους ουρανούς. Ο δε Άγιος Χαράλαμπος εκοιμήθη εν ειρήνη πριν προλάβουν οι δήμιοι να αποκόψουν την κεφαλή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: