2 Μαΐου 2010

Οι Άγιοι Τιμόθεος καί Μαύρα


Ο Άγιος Τιμόθεος ζούσε σ’ ένα χωριό της Θηβαΐδας, το Πεναπέων. Ήταν ευσεβής, προσηλωμένος στα ιερά γράμματα και κατηχούσε τους συγχωριανούς του στην Αλήθεια του Χριστού. Όμως, είκοσι ημέρες μετά τον γάμο με την γυναίκα του την Μαύρα, κάποιοι από φθόνο τους διέβαλαν στον ειδωλολάτρη ηγεμόνα, επειδή ο Τιμόθεος δίδασκε Χριστό. Ο σατανικός ηγεμόνας για αλλάξει την πίστη του Τιμόθεου, ζήτησε να του παραδώσει τα ιερά χριστιανικά βιβλία του, με σκοπό να τα κάψει...

Επειδή εκείνος αρνήθηκε, οι δήμιοι του έβαλαν πυρωμένα σίδερα στα αυτιά και αμέσως βγήκαν τα μάτια του. Το μαρτύριο αυτό το δέχθηκε ατάραχος και με γενναιότητα υπέμεινε τον θανατηφόρο τροχό με τα μαχαίρια και τα καρφιά. Αφού τον έδεσαν και τον κρέμασαν ανάποδα, κολάκευσαν την γυναίκα του και την έστειλαν για να πείσει τον Άγιο να αλλαξοπιστήσει. Αντιθέτως όμως εκείνοι στήριξαν ο ένας τον άλλον και η Μαύρα επέστρεψε στον ηγεμόνα ομολογώντας ότι είναι Χριστιανή. Τότε οι πλανεμένοι ειδωλολάτρες της έκοψαν τα μαλλιά για την εξευτελίσουν και της έκοψαν όλα τα δάχτυλα των χεριών της. Την έβαλαν σε καζάνι με βραστό νερό και επειδή ένοιωθε δροσιά, πήγε απορημένος ο ηγεμόνας να δοκιμάσει το νερό και ζεματίθηκε. Στη συνέχεια έκαιαν το κορμί της Αγίας Μαύρας με λαμπάδες και τέλος αποφάσισαν να σταυρώσουν το ζεύγος, όπως τον Χριστό. Τους σταύρωσαν αντικριστά για να αισθάνονται πόνο βλέποντας το μαρτύριό τους. Αντέξανε εννέα ημέρες χωρίς να λιγοψυχήσουν και παρέδωσαν την αγία ψυχή τους στον Κύριο.
Σύμφωνα με την παράδοση, όταν η Αγία Μαύρα ήταν πάνω στον σταυρό, αισθανόταν μεγάλη δίψα. Τότε παρουσιάσθηκε ο διάβολος με ένα ποτήρι που είχε μέλι και γάλα. Εκείνη τότε προσευχήθηκε και τον απομάκρυνε. Ο σατανάς στη συνέχεια της έβαλε στη φαντασία της ένα μεγάλο ποτάμι από μέλι και γάλα, που περνούσε από μπροστά της και της κινούσε την επιθυμία να πιει. Αλλά εκείνη του είπε ότι δεν ήθελε γιατί θα διψούσε ξανά και προτιμούσε να πιει από το ποτήρι της ζωής και της αθανασίας που της έδιδε ο Χριστός. Αμέσως τότε, ένας Άγγελος την ανέβασε στον ουρανό και της έδειξε έναν θρόνο και ένα στεφάνι που ήταν για εκείνη και πιο ψηλότερα υπήρχε ένας άλλος λαμπρότερος θρόνος και ένα στεφάνι που ήταν ετοιμασμένα για τον άνδρα της επειδή εκείνος ήταν αιτία της σωτηρίας της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: