19 Ιανουαρίου 2022

Ο Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός κατατροπώνει τους παπικούς και αψηφά τον αυτοκράτορα.

 


Ο Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός, Επίσκοπος Εφέσου, είναι ο Δεσπότης που αψήφησε τον Πάπα και τον Αυτοκράτορα και αντιτάχθηκε στην ένωση της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας με την Δυτική Καθολική Εκκλησία στη Σύνοδο Φερράρας - Φλωρεντίας (1438-1439) ως εκπρόσωπος των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας, Ιεροσολύμων και Αντιοχείας.

Πολλοί ήταν αυτοί που δεν επιθυμούσαν την υποταγή της Ορθοδοξίας στον Πάπα. Ήθελαν να κρατήσουν ανόθευτη και ζωντανή την Ορθόδοξη χριστιανική πίστη και παράδοση, ενώ κάποιοι άλλοι πίστευαν ότι ο Πάπας που ποτέ δεν είχε βοηθήσει, θα βοηθούσε την Ρωμηοσύνη απέναντι στην ολοένα αυξανόμενη πίεση και οθωμανική απειλή.
Τότε ο Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός σήκωσε στους ώμους του την πίστη των Ορθοδόξων. Αγωνιζόμενος μόνος του, εισηγήθηκε στους Λατίνους να αποβάλλουν "το τραχύ και ανένδοτον", ζήτησε να υπάρξει ειρήνη και αγάπη, ώστε να αρθεί το σχίσμα σύμφωνα με τους όρους των Οικουμενικών Συνόδων. Ο Άγιος Μάρκος ήθελε την ένωση των δύο Εκκλησιών, αλλά χωρίς την υποχώρηση των Ορθοδόξων σε θεμελιώδη δογματικά ζητήματα. Εκφώνησε τέσσερεις αντιρρητικούς λόγους για την διδασκαλία των παπικών και το καθαρτήριο πυρ, δίνοντας κατάλληλες απαντήσεις στα επιχειρήματα των Λατίνων, αποστομώνοντάς τους. Οι Λατίνοι ομολόγησαν ότι ποτέ δεν είχαν αυτές τις Ορθόδοξες διδασκαλίες καί ότι οι Γραικοί κρατούσαν την αληθινή πίστη. Οι αυλικοί όμως του Πάπα συνέχισαν την προπαγάνδα, τα ψεύδη και τις απειλές κατά των Ορθοδόξων, αλλά και ο Άγιος Μάρκος συνέχισε με ένθεο ζήλο αποδεικνύοντας την παπική πλάνη καί για το filioque.
Ο αυτοκράτορας φοβούμενος την οθωμανική απειλή έπεισε την Ορθόδοξη Ιεραρχία να υπογράψουν υποχρεωτικά την ψευδοένωση με τους Καθολικούς, εκτός του Αγίου Μάρκου ο οποίος απεκάλεσε τους παπικούς "αιρετικούς". Ο Πάπας ζήτησε χωρίς να χάσει χρόνο να αποδεχθούν οι Ορθόδοξοι τα δογματικά και Λειτουργικά θέματα των Καθολικών. Ο Άγιος Μάρκος μεσολαβεί και αποδεικνύει ξανά τα λειτουργικά λάθη των Καθολικών. Ο Πάπας, όταν πήρε στα χέρια του τους όρους και υπέγραψε και αυτός, πληροφορήθηκε ότι ο Μάρκος δεν είχε υπογράψει και τότε είπε ότι εφόσον δεν υπέγραψε ο Μάρκος δεν καταφέραμε τίποτα, αποδεικνύοντας την ήττα του. Ο Άγιος Μάρκος οδηγήθηκε μπροστά στον Πάπα για να δικαιολογήσει τη στάση του. Ομολογεί την Ορθόδοξη πίστη και κατατροπώνει ξανά τον Πάπα.
Επιστρέφοντας στην Κωνσταντινούπολη ο Άγιος Μάρκος, του επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή από τον λαό. Ο αυτοκράτορας του πρότεινε τον Πατριαρχικό θρόνο, αλλά εκείνος αρνήθηκε δυσαρεστημένος, κατονομάζοντας αρνητικά όσους υπέγραψαν και αποδέχτηκαν τήν "ένωση"......
Η μνήμη τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 19 Ιανουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: