26 Αυγούστου 2016

Η σάρκα, εχθρός της ψυχής - Λόγος Αββά Ισαάκ του Σύρου

Γνώριζε, ότι σφοδροί λογισμοί και σαρκικοί πειρασμοί θα σε πολεμούν, για να μολύνουν το σώμα σου και την ψυχή σου. Για να νικήσεις το πάθος αυτό πρέπει ν’ αποφεύγεις συστηματικά τις κοσμικές συναναστροφές. Μη ξεχνάς ότι η φύση μας έχει μέσα της την ορμή για τεκνογονία, που φουντώνει από απρόσεκτη συμπεριφορά μας με τις γυναίκες.

Άλλη ζημιά προκαλούν στη ψυχή οι πειρασμοί που έρχονται από πράγματα που βρίσκονται μακρυά μας, και άλλη, πολύ σοβαρότερη βλάβη, προξενούν στη ψυχή μας οι λογισμοί που μας έρχονται όταν ο πειρασμός είναι κοντά μας.Όταν η φωτιά είναι μακρυά δεν μας βλάπτει πολύ, όταν όμως είναι κοντά, τότε η ζημιά είναι σίγουρη. Για να κρατήσουμε το σώμα μας καθαρό από τους σαρκικούς μολυσμούς, πρέπει να προσέχουμε πολύ τα ερεθίσματα. Γιατί δεν βλάπτει η ροπή για την τεκνογονία, που έβαλε ο Θεός στον άνθρωπο, αλλά η εκτροπή...

Τα ποτά, τα πολλά φαγητά και η απρόσεκτη συναναστροφή με γυναίκες ανάβουν τη φλόγα των κακών επιθυμιών και το σώμα αγριεύει, χάνοντας τη φυσική του ημερότητα και απλότητα.

Το σώμα μας, όπως και η ψυχή μας, δεν είναι αμαρτωλά, αλλά οι κακές επιθυμίες και οι σαρκικοί μολυσμοί τα μολύνουν. Η άσκηση, η ταλαιπωρία του σώματος και η προσευχή βοηθούν στην πνευματική ανύψωση.
Όταν περιφρονούμε τις θλίψεις και τις στενοχώριες που επιτρέπει ο Θεός για την τελειοποίηση μας είναι σαν να περιφρονούμε τις εντολές του Θεού. Όσο περισσότερο αγαπάμε την ανάπαυση, τόσο περσσότερο δίνουμε τόπο στα πάθη. Όσο περισσότερο κανείς βιάζει τον εαυτό του, τόσο ο Θεός τον ευλογεί, χαρίζοντας σ’ αυτόν τη χαρά της αρετής. Κάθε χαρά που δεν προέρχεται από την αρετή, τροφοδοτεί τα πάθη της σάρκας. 

Το Πνεύμα το Άγιο δεν κατοικεί στο σώμα που αναπαύεται στις σαρκικές επιθυμίες. Όταν το σώμα εξασθενήσει με τη νηστεία και την προσευχή, τότε δυναμώνει η ψυχή. 

Καλύτερα να πεθάνουμε παρά να χωριστούμε από τον Θεό μας, που μας χαρίζει τόσα δώρα, και προπαντός την καθαρότητα της ψυχής και τη σωφροσύνη. Τι να κάνει κανείς τη ζωή, όταν είναι μακρυά από τον Θεό; Χίλιες φορές να υπομείνει τις ταλαιπωρίες του σώματος, παρά να υποχωρήσει στις παράνομες και αμαρτωλές επιθυμίες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: