31 Οκτωβρίου 2011

Διαφορές Δυτικής καί Ανατολικής Εκκλησίας

του Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως Γρηγορίου ΣΤ΄ (+1881)

«Ουδέν μίσος έχουμε με τους αδελφούς Χριστιανούς της Δυτικής Εκκλησίας, αλλά θέλουμε την αγάπη και επιθυμούμε και εμείς την ένωση περισσότερο από εσάς. Είναι έτοιμη δε, με ανοιχτές τις αγκάλες, η Ορθόδοξη Ανατολική Εκκλησία, να δεχθεί όλα τα παιδιά της και να γίνουμε «Μία Ποίμνη» υπό ένα και τον αυτόν «Ποιμένα», τον Δεσπότη Χριστό, αρκεί να αφήσετε τις διαφορές, που μόνοι σας δημιουργήσατε, οι οποίες είναι οι εξής:...

α) Το Εωσφορικό και δόλιο «Πρωτείο» του Πάπα Ρώμης, που στηρίζεται στο ψέμα. Διότι ο Απόστολος Πέτρος, ούτε πήγε ποτέ, ούτε ίδρυσε την Εκκλησία της Ρώμης... (βλ. Πραξ. κη΄ 19-30)
β) Το «Αλάθητον» του Πάπα Ρώμης, που τον κάνει ανώτερο από τις Ιερές Συνόδους.
γ) Το filioque (φιλιόκβε) δηλαδή την προσθήκη που εκάματε στο Σύμβολο της Πίστεως «Ότι το Πνεύμα το Άγιον εκπορεύεται και εκ του Υιού», ενώ η Ανατολική Εκκλησία δογματίζει την εκπόρευση του Αγίου Πνεύματος μόνον εκ του Πατρός, «Το εκ του Πατρός εκπορευόμενον».
δ) Το «ράντισμα» που κάνετε στη Δυτική Εκκλησία, αντί για το «Βάπτισμα» με τρείς καταδύσεις το οποίο κάνει η Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, όπως λέγει ο Απόστολος Παύλος «Μία Πίστις, εν Βάπτισμα» (Εφεσ. δ΄5) και όπως διέταξε ο Κύριος «Πορευθέντες… βαπτίζοντες».
ε) Την υποχρεωτική «αγαμία» του ιερού Κλήρου. Ενώ η Ορθόδοξος Εκκλησία δέχεται ιερείς και διακόνους εγγάμους.
στ) Την Θεία Λειτουργία που κάνετε με άζυμο άρτο. Ενώ η Ορθοδοξία κάνει με ένζυμο.
ζ) Στους πιστούς δεν μεταδίδετε το Σώμα και Αίμα του Χριστού, αλλά τους δίνετε «Όστιες».
η) Μεταβάλατε την εξωτερική αμφίεση του ιερού Κλήρου (αφαιρέσατε το γένι και τα ράσα).
θ) Δέχεσθε το «καθαρτήριο (πουργατόριον) πυρ». Ότι δηλαδή, μετά θάνατον μπαίνουν οι ψυχές και καθαρίζονται σε κάποιον τόπο, όπου καίει το καθαρτήριο αυτό πυρ (Δηλαδή η Δυτική Εκκλησία δέχεται εκτός από τον Παράδεισο και την Κόλαση, τρίτη κατάσταση για τις ψυχές).
ι) Την αλλαγή του Εκκλησιαστικού Εορτολογίου και Πασχαλίου, εξ αφορμής του οποίου, συμπίπτει να κάνετε το Πάσχα προ του Εβραϊκού «Φάσκα», ή εορτάζετε μαζί με το Εβραϊκό, που η Ορθοδοξία θεωρεί απαράδεκτο, διότι πρέπει πάντα να προηγείται το Νομικό «Φάσκα» και να ακολουθεί το Πάσχα των Χριστιανών, όπως καθόρισαν και παρέδωσαν οι Άγιοι Πατέρες, και θεσπίσθηκε Συνοδικώς κατά την πρώτη Οικουμενική Σύνοδο.
ια) Εισαγάγατε αγάλματα στις εκκλησίες κατ’ απομίμηση των αρχαίων ειδώλων.
Και πολλές άλλες διαφορές δημιούργησε η Δυτική Εκκλησία, ώστε να αποκοπεί μόνη της από την Ανατολική Ορθοδοξία…
Αλλ’ εάν θέλετε αφήστε όλες τις κακοδοξίες σας και ενσωματωθείτε με την Μίαν, Αγίαν, Καθολικήν και Αποστολικήν Εκκλησίαν της Ορθοδοξίας, από την οποία αποσχισθήκατε και αποκοπήκατε μόνοι σας».

3 σχόλια:

δάσκαλος είπε...

Αν έχετε την καλοσύνη να μας παραθέσετε την πηγή σας παρακαλώ, γιατί δεν το βρήκα στα κείμενα του Γρηγορίου του ΣΤ΄το παραπάνω κείμενο. Ευχαριστώ πολύ!

Ανώνυμος είπε...

http://www.tlig.org/el/messages/1105/
Αυτό που θα προσελκύσει το Πνεύμα είναι η ειλικρίνεια που εκφράζεται με τις προσευχές της καρδιάς και τότε Εκείνο3 θα γίνει ο Σύμβουλός σας, ο Φίλος σας, η αδιάλειπτη προσευχή σας, η αδιάλειπτη αυτή προσευχή στην οποία αποδίδω τόσο μεγάλη σημασία, γιατί πηγάζει μέσα απ’ την καρδιά και περιλαμβάνει όλα όσα κάνατε στη διάρκεια της ημέρας.--
Όπως σου έλεγα στην αρχή,4 έχε το νου σου στραμμένο στην Ανατολή. Το φως θα ανατείλει από κει και όλα θα πάρουν τη μορφή ενός κήπου ανθισμένου. Έχω στρέψει από την αρχή την Καρδιά Μου στην Ανατολή. Προσπάθησα, με τα Καλέσματά Μου, να εξαγνίσω τον κόσμο, αλλά συνεχίζει να παραμένει στον ρύπο της ακολασίας του. Δεν σταμάτησε να καλώ, αλλά τούτη η γενεά δεν θέλει να ακούσει και να Μου επιτρέψει να την καθαρίσω από τη ρυπαρότητά της. Η «Ημέρα του Κυρίου» θα έρθει ξαφνικά πάνω τους και θα τους αιφνιδιάσει… Δέχομαι τη θυσία που Μου προσφέρει η Ανατολή, αφού Με τιμούν με μεγάλο ζήλο και γενναιοψυχία. Σαν ασημένια κλωστή θα μείνουν τα ίχνη που αφήνετε πίσω σας, σαν υπόδειγμα, για να μπορεί ο υπόλοιπος κόσμος να τα ακολουθήσει. Έτσι, όπως η ευλογία του Ααρών επηρέασε το λαό Μου, το ίδιο και η Ανατολή θα επηρεάσει τον υπόλοιπο κόσμο, ώστε να αναγνωρίσουν Εμένα, τον προαιώνιο Θεό τους.
Τίποτε δεν χάθηκε για την Εκκλησία Μου, μάλλον οι άνθρωποι έχασαν στις καρδιές τους την παρουσία της Εκκλησίας Μου. Ο κόσμος σήμερα, έχοντας φτάσει σε έσχατη διαφθορά, δεν γέμισε μόνο με πλάνες, αλλά προκαλεί κατάφωρα την Θειότητά Μου και το Νόμο Μου. Πώς μπορώ να αναγνωρίσω σ’ αυτούς την Εκκλησία Μου;

ΤΑ ΕΠΤΑ ΔΩΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ

http://www.tlig.org/el/messages/948/

Βρες Με με απλότητα καρδιάς και η καρδιά σου ας προσκολληθεί στην αγιότητα, την ακεραιότητα και την αγάπη. Δίψασε για Μένα το Θεό σου, και το τείχος που σε εμποδίζει να Με πλησιάσεις θα γκρεμιστεί με την αγάπη σου. Θα φανεί τότε μπροστά στα μάτια σου Εκείνος που λαχταρούσε η ψυχή σου, που σου είναι πιο ακριβός απ' όλα τα πλούτη του κόσμου και από την ίδια σου τη ζωή, ο Ευλογημένος και ο μοναδικός που εξουσιάζει τα πάντα, ο Απαράμιλλος, ο Τριαδικός και εντούτοις Ομοούσιος, ο Ακαταμάχητος και Ένδοξος, ο Ασύγκριτος, για να σε υποδεχθεί στη Βασιλεία Του. ΑΡΧΩ.

Οι Προφήτες Και Η Προφητεία

http://www.tlig.org/el/messages/1053/
. Να υπενθυμίσει σε κάθε άνθρωπο κάθε τάξης ότι:

-Χρίσμα για τους φτωχούς στο πνεύμα, Εγώ Είμαι.

-Εγγυητής του καλού σας, Εγώ Είμαι.

-Φωτεινή Θεότητα και Πηγή Υπέρτατης Αγάπης, Εγώ Είμαι.

-Κυρίαρχος και Νυμφίος όλης της πλάσης, Εγώ Είμαι.

-Ανορθωτής και Λυχνάρι σώματος και ψυχής, Εγώ Είμαι.

-Παρηγορητής γι'αυτούς που διώκονται για την επικράτηση

της δικαιοσύνης, Εγώ Είμαι.

-Βάλσαμο και θεραπευτική αλοιφή για τους αρρώστους

και τους ετοιμοθάνατους, Εγώ Είμαι.

-Και ότι είμαι ο Κύριός σας και ο Θεός σας αλλά και ο Φίλος σας, ο Σύντροφός σας και ο Πατέρας σας συγχρόνως.

Σε ρωτώ λοιπόν εσένα1, αδελφέ της Ανατολικής Εκκλησίας:

http://www.tlig.org/el/messages/1102/
...
- Θεωρείς την Ορθοδοξία ως την αληθινή θρησκεία, αλλά απέρριψε ποτέ η Ορθοδοξία την πιθανότητα να δοθεί στον άνθρωπο θεϊκή διδαχή με το Φως του Αγίου Πνεύματος;

Ωδές της Αγίας Τριάδος
http://www.tlig.org/el/messages/1088/
- Είμαι το Πνεύμα της Αλήθειας που εκπορεύεται από τον Πατέρα και στέλνεται από τον Υιό, τον Ιησού Χριστό.

Xristos είπε...

Βάπτισμα=βύθισμα.
Ο Παύλος λέει ΕΝ (ένα) βάπτισμα (βύθισμα).
Το "εν" έχει την έννοια του απόλυτου ένα