16 Μαρτίου 2011

«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας Ζωοδότα»

Αγίου Ιωάννου Μαξίμοβιτς
Η λέξη μετάνοια κυριολεκτικά σημαίνει αλλαγή του νου. Μ' άλλα λόγια η μετάνοια είναι αλλαγή της προδιάθεσης, του τρόπου σκέψης κάποιου, μια αλλαγή του εσωτερικού εαυτού του. Μετάνοια είναι η αναθεώρηση των αντιλήψεών του, η αλλαγή της ζωής του...


Πως όμως αυτό συμβαίνει; Με τον ίδιο τρόπο που ένα σκοτεινό δωμάτιο, στο οποίο εισέρχεται κάποιος, φωτίζεται από τις ακτίνες του ήλιου. Κοιτάζοντας ολόγυρα το δωμάτιο στο σκοτάδι μπορεί να κάνει συγκεκριμένα πράγματα, αλλά πληθώρα πραγμάτων που υπάρχουν δεν μπορεί να τα δει ούτε ακόμα να υποπτευτεί ότι υπάρχουν. Πολλά πράγματα εκλαμβάνονται αρκετά διαφορετικά απ' ότι πραγματικά είναι. Έτσι, κάποιος πρέπει να κινείται προσεκτικά, μη γνωρίζοντας τα εμπόδια που ενδεχομένως θα συναντήσει. Όταν όμως το δωμάτιο φωτιστεί, μπορεί να δει τα πράγματα καθαρά και να κινηθεί ελεύθερα.
Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και στην πνευματική ζωή. Όταν είμαστε βυθισμένοι στις αμαρτίες και το μυαλό μας ασχολείται αποκλειστικά με τα εγκόσμια, δεν προσέχουμε την κατάσταση της ψυχής μας. Αδιαφορούμε για τον εσωτερικό μας κόσμο και ακολουθούμε μια εσφαλμένη οδό χωρίς να έχουμε επίγνωση της παραπλάνησής μας.
Αλλά τότε, μια ακτίνα του θείου φωτός διαπερνά την ψυχή μας και αντιλαμβανόμαστε τον ρύπο και το ψεύδος μας. Πόσες από τις πράξεις μας αποδεικνύονται ότι είναι ειδεχθείς, πράξεις τις οποίες θεωρούσαμε θαυμαστές! Και τότε μας αποκαλύπτεται ποια είναι η αληθινή οδός.
Εάν αναγνωρίσουμε την πνευματική μας αναξιότητα και αμαρτωλότητα και ολόψυχα επιθυμούμε τη διόρθωσή μας, τότε είμαστε κοντά στη σωτηρία. Από τα βάθη της ψυχής μας θα αναφωνήσουμε στον Θεό: «Ελέησόν με, ο Θεός, κατά το μέγα έλεός σου!», «Συγχώρησόν μοι και σώσον με!», «Χάρισαί μοι του ιδείν τα εμά πταίσματα και μη κατακρίνειν τον αδελφόν μου!».
Όπως αρχίζει η Μεγάλη Τεσσαρακοστή, ας σπεύσουμε να συγχωρήσουμε ο ένας τον άλλον για όλα τα ανομήματά μας και ας ακούσουμε τα λόγια του Ευαγγελίου της Κυριακής της Συγγνώμης: «Εάν γάρ αφήτε τοις ανθρώποις τα παραπτώματα αυτών, αφήσει και υμίν ο πατήρ υμών ο ουράνιος, εάν δε μη αφήτε τοις ανθρώποις τα παραπτώματα αυτών, ουδέ ο πατήρ υμών αφήσει τα παραπτώματα υμών».
(Κατά Ματθαίον 6:14-15)

Δεν υπάρχουν σχόλια: