4 Δεκεμβρίου 2010

Η θαυμαστή επιστροφή του σκηνώματος του Αγίου Σάββα από την Βενετία στα Ιεροσόλυμα

Η Ιερά Μονή του Αγίου Σάββα βρίσκεται έξω από τα Ιεροσόλυμα και ιδρύθηκε από τον ίδιο τον Άγιο Σάββα καθ’ υπόδειξη της Παναγίας και κτίσθηκε από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό (480μ.Χ.).
Σήμερα στο δεξιό μέρος του Ναού φυλάσσεται το άγιο σκήνωμα του Οσίου Σάββα του ηγιασμένου, το οποίο είχαν πάρει οι σταυροφόροι το 1099μ.Χ. μαζί με άλλα άγια λείψανα και κειμήλια της Μονής που τα μετέφεραν στην Βενετία. Όμως ύστερα από εννέα ολόκληρους αιώνες, το 1964, ο Άγιος Σάββας φανερώθηκε στον Πάπα της Ρώμης Ιωάννη ΚΓ΄ και του είπε ότι θέλει να επιστέψει στο μοναστήρι του στην Παλαιστίνη, διότι το ζητούσαν τα παιδιά του, εννοώντας του μοναχούς της Μονής. Τότε οι Ρωμαιοκαθολικοί, αφού συζήτησαν το θέμα, αρνήθηκαν να επιστρέψουν το λείψανο του Αγίου...


Εν συνεχεία, απέθανε μετά από μερικούς μήνες ο Πάπας Ιωάννης και το 1965 ο Άγιος Σάββας εμφανίστηκε εκ νέου στον νέο Πάπα Παύλο ΣΤ΄, ζητώντας επίμονα να επιστρέψει στην Παλαιστίνη! Τελικά το αίτημα του Αγίου έγινε δεκτό και στις 5 Οκτωβρίου του 1965 μετέβησαν στην Ιταλία αντιπρόσωποι του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων οι οποίοι παρέλαβαν το Άγιο λείψανο και στις 13 Οκτωβρίου το έφεραν στο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα όπου ετέθη εις προσκύνηση των πιστών και κατόπιν το μετέφεραν στις 30 Οκτωβρίου στην Λαύρα του Αγίου Σάββα όπου έκτοτε τίθεται εις προσκύνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: