17 Οκτωβρίου 2010

Διπλές χαρές

Ιεραποστολικά Νέα από την Ιερά Μητρόπολη Ν. Ζηλανδίας
Ευλογία Θεού και χαρά Θεού.
Διπλές οι χαρές. Στά νησιά Fiji του Ειρηνικού κοντεύει να τελειώσει το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, στην αυλή του Ιεραποστολικού μας Κέντρου, στο Sabeto της Nadi.
Παρά τις υπάρχουσες ακόμα ελλείψεις το μικρό ποίμνιό μας εκεί αξιώθηκε να παρακολουθήσει τις Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος καί τις Αναστάσεως, πού τελέστηκαν από τον Αρχιμανδρίτη μας πατέρα Χριστόδουλο Παπαδέα καί τον πρώτο Φιτζιανό ιερέα μας πατέρα Βαρθολομαίο Senibulu...


Τον Εσταυρωμένο καί τον Επιτάφιο σήκωσαν στα χεράκια τους τα μικρά Φιτζιανάκια γεμάτα απορία καί δέος. Η πρεσβυτέρα Λυδία ετοίμασε τα λουλούδια καί τους σταυρούς για την Κυριακή των Βαΐων καί μαζί με τις αδελφές Γαβριηλία καί Ευγενία έβαψαν τα πασχαλινά αυγά.
Η Γαλανόλευκη καί ο Δικέφαλος μαζί με την Φιτζιανή σημαία που έχει και αυτή Σταυρό κυματίζουν χαρούμενες καί με περιέργεια στέκονται οι διαβάτες για να διαβάσουν την αναρτημένη πινακίδα: «Οικουμενικόν Πατριαρχείον Ελληνορθόδοξος Μητρόπολις Νέας Ζηλανδίας (Fiji, Tonga και Samoa)».
Ο Σταυρός η ωραιότης της Εκκλησίας καί το στήριγμα των πιστών στέκει έξω από το φράκτη εμπνέοντας σεβασμό στους ανθρώπους καί φόβο στους δαίμονες. Τα σύννεφα στον γαλάζιο ουρανό είναι σε διάταξη δοξολογίας. Στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευές κάτω ακούονται οι ύμνοι «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών» καί «Φωτίζου φωτίζου η Νέα Ιερουσαλήμ», καί οι ουρανοί επάνω «διηγούνται δόξαν Θεού ποίησιν δε χειρών αυτού αναγγέλλει το στερέωμα».
Στη Νέα Ζηλανδία παράλληλα εντείνονται οι προσπάθειες να έχει τελειώσει στο Μοναστήρι ο Ιερός Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών με το παρακείμενο εκκλησάκι του Αγίου Βασιλείου, για να εγκαινιαστεί στις 30 Απριλίου το Ιερό Βαπτιστήριο καί την πρώτη Μαΐου να γίνουν τα θυρανοίξια με την πρώτη Θεία Λειτουργία.
«Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε, Χριστόν ενεδύσασθε». Ευλογία Θεού η καταρρακτώδης βροχή πού άρχισε στο τέλος του Ιερού Μυστηρίου της Βαπτίσεως της Νεοζηλανδής κ. Ελένης καί των τέκνων αυτής Μιχαήλ καί Βασιλείου. Δικαιολογημένη η χαρά του συζύγου της κ. Ιερεμία, ο οποίος από εδώ καί πέρα θα περιμένει πότε θα έρθει η ευλογημένη
ημέρα της χειροτονίας του σε Διάκονο.
Η πρώτη Μαΐου κατά την οποία μετά τα Θυρανοίξια καί την πρώτη Θεία Λειτουργία έγινε καί το Μυστήριο του Γάμου τους, συνέπεσε να είναι καί η ημέρα της ονομαστικής του εορτής.
Όλο το πολυπληθές Εκκλησίασμα από Έλληνες, Σέρβους καί Νεοζηλανδούς στάθηκαν να τους καμαρώσουν την ώρα του Γάμου τους καί να τους ευχηθούν προσφέροντας τους το προϊόν του δίσκου από 280 δολλάρια ως προσφορά αγάπης των πιστών για τις ανάγκες τους.
Ο Ορθόδοξος Σέρβος κ. Dean με ικανοποίηση παρακολούθησε το πολυιερατικό συλλείτουργο που έγινε γύρω από την Αγία Τράπεζα, της οποίας το κόστος πολύ ευχαρίστως ανέλαβε με την ιατρό σύζυγό του κ. Dara.
O Κρητικός κ. Παντελής ευχαρίστως βοήθησε τον Σεβασμιώτατο κ. Aμφιλόχιο για να φυτέψουν μαzί μία ελιά πού να θυμίζει την άτρωτη Θεία Λειτουργία στη Μονή.
Οι Κύπριοι κ. Απόστολος καί Παναγιώτης καί ο Κρητικός κ. Ιωάννης με ιδιαίτερη προθυμία έψησαν τα κρέατα για το εορταστικό τραπέzι.
H Πρόεδρος της Κοινότητος κ. Στέλλα με την κ. Ανδριάνα επιστάτησαν στην ετοιμασία των φαγητών καί των γλυκισμάτων πού κουβάλησαν με απλοχεριά όλες οι Χριστιανές μας.
Θυρανοίξια της Μονής καί η Πρωτομαγιά. Γλυκός καί ήρεμος ο καιρός. Όλοι μαζί, Κληρικοί καί λαϊκοί έψαλαν το «Χριστός Ανέστη» στα ελληνικά, στα σέρβικα καί στα αγγλικά καί μοιράστηκαν από κοινού την ευφροσύνη της συντροφιάς καί των φαγητών, επάνω δε από όλα την αγαλλίαση του συνεορτασμού από όλους τους Ορθοδόξους πού η κοινή πίστη τους παραμέρισε κάθε φυλετική καί γλωσσική διαφορά.
«Τί ανταποδώσομεν τω Κυρίω περί πάντων;» Ευχαριστία καί τιμή καί δόξα για όλες τις ευλογίες καί δωρεές Του.
Από το περιοδικό «Ποιμήν» της Ιεράς Μητροπόλεως Μυτιλήνης

Δεν υπάρχουν σχόλια: