19 Σεπτεμβρίου 2010

«Εστίν ουν Ελλάς και η Μακεδονία»

Ο Ηρόδοτος (5ος αιώνας π.Χ.), ο πατήρ της ιστορίας, μνημονεύει για πρώτη φορά τους Μακεδόνες: «Το δωρικό γένος», λέγει, «περιπλανήθηκε πολύ στα χρόνια του βασιλιά Δευκαλίωνα κατοικούσε στη Φθιώτι8α, στα χρόνια του Δώρου, γιου του Έλληνα, κατοικούσε στη χώρα πού είναι κάτω από την Όσσα και τον Όλυμπο καί πού λέγεται Ιστιαιώτις όταν το έδιωξαν από 'κει οι Καδμείοι, κατοικούσε στην Πίνδο και λεγόταν Μακεδνόν καί από 'κει πάλι μετανάστευσαν στην Δρυόπιδα. Και όταν τέλος από την Δρυόπιδα ήλθαν στην Πελοπόννησο, πήραν το όνομα Δωριείς» (Ι, 56, 3)...


Ο ίδιος ιστορικός αναφέρει ότι στη ναυμαχία της Σαλαμίνος έλαβαν μέρος και οι Τροιζήνιοι, «πού ήταν δωρικό καί μακεδνό έθνος και είχαν κατέβει στην Πελοπόννησο από τον Ερενεό και την Πίνδο καί την Δρυόπιδα» (8, 43).
Δωριείς λοιπόν κατά τον Ηρόδοτο ήταν οι Μακεδόνες και Μακεδόνες οι Δωριείς.
Ο ιστορικός Θουκυδίδης (5ος αιώνας π.Χ.) αναφέρει ότι οι Μακεδόνες αποτελούνταν από διάφορες ελληνικές φυλές με χωριστούς βασιλείς πού κατοικούσαν την Πίνδο και τη δυτική Μακεδονία.
«Στους Μακεδόνες ανήκουν και οι Λυγκησταί και οι Ελιμιώτες... και άλλοι μεσογειακοί λαοί οι όποιοι είναι σύμμαχοι και υπήκοοι στους Μακεδόνες... βασίλευσαν αφού έδιωξαν από την Πιερία τους Πιέρους...» (Ιστορία Π, 99, 2-3).
Ο ίδιος ο Αλέξανδρος Α' (5ος αιώνας π.Χ.) γιος του Αμύντα, είπε στους Αθηναίους:
«Είμαι δε και ο ίδιος Έλληνας και δεν θα ήθελα να δώ την Ελλάδα από ελεύθερη να γίνει υπόδουλη» (Ηρόδοτος 9, 45, 2).
Η καταγωγή του βασιλικού οίκου της Μακεδονίας ανάγεται στον Ηρακλή, καθαρά ελληνικό «ημίθεο». Νομίσματα των Μακεδόνων έφεραν τη μορφή του Ηρακλή. Η ασπίδα του Φιλίππου είχε έμβλημα το ρόπαλο του Ηρακλή.
Η μακεδονική δυναστεία καταγόταν από τη βασιλική οικογένεια του Άργους, η οποία είχε πρόγονο τον Ηρακλή. Για τον λόγο αυτό όλοι. οι ιστορικοί ονομάζουν τους βασιλείς της μακεδονικής δυναστείας Αργεάδες και Τημενίδες, δηλαδή απογόνους του βασιλιά του Άργους Τημένου.
Τέλος ο Στράβων (1ος αιώνας π.Χ.), ο πατήρ της γεωγραφίας, βασιζόμενος σε πλήθος μαρτυριών και παρατηρήσεων, διακήρυξε με τρόπο αδιαμφισβήτητο ότι η Μακεδονία είναι ελληνική: «Εστίν ουν Ελλάς και η Μακεδονία»
(VII Frg 9).
(ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ "Ο ΣΤΑΥΡΟΣ")

Δεν υπάρχουν σχόλια: