20 Αυγούστου 2010

Ο καφές


του Μητροπολίτου Ηλείας, Γερμανού Παρασκευόπουλου
Ο σκοτισμένος από την αμαρτία καί την απομάκρυνσή του από το Θεό άνθρωπος, πού γι' αυτό δε μπορούσε να βρει το δρόμο της επιστροφής, της χαράς καί της ευτυχίας του, στο κάθε τι γύρω του έβλεπε καί ένα σημάδι από το οποίο πίστευε ότι μπορούσε να μαντεύσει το μέλλον του. Καί οι επιτήδειοι εκμεταλλευτές της αμαθείας καί ευπιστίας έκαναν χρυσές δουλειές. Έτσι εμφανίστηκαν οιωνοσκόποι, ορνιθομάντεις, αλευρομάντεις, βιβλιομάντεις, καθρεπτομάντεις, κοσκινομάντεις, νεκρομάντεις και άλλα είδη παραβιάσεων του μέλλοντος...
Τελευταία, εμφανίσθηκε η χαρτομαντεία (μαντική με την τράπουλα) καί η καφεμαντεία. Δηλαδή η προσπάθεια μαντείας για το αύριο με τον καφέ. Αυτό το είδος της μαντικής μάλιστα δεν ασκούν μόνον οι επιτήδειες καφετζούδες, αλλά πότε στ' αστεία καί πότε στα σοβαρά, πολλοί κατά τα άλλα καλοί χριστιανοί.
Έτσι, αν στο φλιτζάνι ο καφές σχηματίσει πολλές φουσκάλες, θα αυξηθούν τα αγαθά μας καί θα πάρουμε λεφτά. Ανάλογες προβλέψεις θα κάνει η καφετζού καί από τα σχήματα, «τα νερά», πού θα σχηματισθούν στο εσωτερικό του φλιτζανιού, αφού πιει ο ενδιαφερόμενος τον καφέ. Μερικοί εξ άλλου θεωρούν κακό σημάδι αν τυχαίως χυθεί ο καφές κ.λπ.
Όμως όλα αυτά είναι ανόητες πλάνες, πού δεν πρέπει να έχουν καμμιά σχέση με τους χριστιανούς. Γιατί εμείς ξέρουμε από πού ερχόμαστε και πού πηγαίνουμε. Γνωρίζουμε, ότι το παρόν καί το μέλλον μας είναι να βρισκόμαστε κοντά στο Θεό, πού είναι στοργικός Πατέρας καί ενδιαφέρεται για όλα τα παιδιά του. Εμείς, όση αλήθεια πράγματι χρειαζόμαστε, τη μαθαίνουμε με τη μελέτη του ευαγγελίου καί τη προσευχή.
Γι' αυτό, ας στεκόμαστε μακριά από τις καφετζούδες και απ’ όλα τα είδη της μαντικής. Είναι βαρύ αμάρτημα η προσφυγή σ’ αυτή.
Από το βιβλίο: «Πλάνες και η Αλήθεια» του Μητροπολίτου Ηλείας Γερμανού Παρασκευόπουλου – Εκδόσεις Αποστολικής Διακονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: