8 Ιουλίου 2010

Δαιμόνια και Μάγια

του π. Δοσιθέου Κανέλλου
Της «μόδας» έχουν γίνει τελευταίως οι «δαιμονιζόμενοι» και οι «μαγεμένοι». Πλείστοι όσοι έχουν εμπλακεί στα δίχτυα επιτηδείων πού ισχυρίζονται ότι λύνουν μάγια καί βγάζουν δαιμόνια. Δυστυχώς κληρικοί καί μοναχοί, ευτυχώς ελάχιστοι, πλανώντες καί πλανώμενοι ισχυρίζονται ότι έχουν τέτοιο χάρισμα...



Χωριά ολόκληρα διατείνονται ότι έχουν μπλέξει σε μάγια. Οι μάγοι, οι μάγισσες, οι χαρτορίχτρες, οι καφετζούδες, οι αστρολόγοι, οι σατανολάτρες είναι τα πρόσωπα της ημέρας. Υπάρχουν χριστιανοί πού περισσότερη εμπιστοσύνη έχουν στην καφετζού της γειτονιάς παρά στον παπά της ενορίας. Περισσότερο πιστεύουν στο Ωροσκόπιο της εφημερίδας παρά στην Αγία Γραφή καί την Πρόνοια του Θεού. Τεράστιο το θέμα καί δεν λύνεται εδώ. Εδώ μας ενδιαφέρει να πούμε δυο λόγια γι' αυτούς πού πηγαίνουν από Μοναστήρι σε μοναστήρι για να βρουν θεραπεία. Καί είναι οι περισσότεροι νέα παιδιά. Παιδιά της εποχής μας. Άνθρωποι δηλαδή μακράν του Θεού, μακριά από την Εκκλησία, μακριά από τα Μυστήριά της. Πλούσιο παρελθόν αμαρτιών, σπίτι διαλυμένο, γονείς διαζευγμένοι, με απουσία της εννοίας της λυτρώσεως, με τρομακτικά αδιέξοδα. Αυτά φέρνουν ψυχικές ασθένειες. Σχιζοφρένεια, κατάθλιψη, μελαγχολία, υστερία. Καί όλα αυτά μπερδεμένα με δαιμόνια, μάγια καί τα τούτοις παρόμοια. Τί θεραπεία υπάρχει για όλα αυτά; Φάρμακο αλάνθαστο είναι η Μυστηριακή ζωή μέσα στην Εκκλησία. Όταν ζω μέσα σ’ αυτή την ευλογημένη μάνδρα δεν φοβούμαι τίποτε. Η Μάντρα αυτή είναι «λύκοις ανεπίβατος». «Μείζων ο εν ημίν ή ο εν τω κόσμω». «Ο Κύριός μου Ιησούς ο Χριστός εξήλθε νικών καί ίνα νικήση». Ο διάβολος καί τα όργανά του είναι ανίσχυροι σαν μυρμήγκια, μηδαμινοί προ της Σταυρικής θυσίας του Χριστού μας του Δεσπότου καί Θεού μας. «Αύτη η νίκη η νικήσασα τον κόσμον, η πίστις ημών».
Ας φοβούνται τα μάγια καί τα γητέματα, τους δαίμονες καί τις σολομωνικές οι άπιστοι, οι αδιάφοροι, οι αιρετικοί, οι άθεοι. Εμείς οι Ορθόδοξοι δεν φοβούμεθα. Εμείς έχουμε βοηθό, αντιλήπτορα, αήττητο καί κραταιό αρχιστράτηγο τον Χριστό μας. «Βέλη νηπίων εγεννήθησαν αι πληγαί αυτών».
Ιησούς Χριστός Νικά!
Πηγή: «Οδηγός Ορθοδόξου Προσκηνητού» του Αρχιμ. Δοσιθέου Κανέλλου – Ι.Μ. Παναγίας Τατάρνης Ευρυτανίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: