30 Μαΐου 2010

Η Ιερά Μητρόπολη Κένυας στο πλευρό των παιδιών

Για χρόνια τώρα στον χώρο της Ιεράς Μητροπόλεως Κένυας, που είναι το κέντρο της ιεραποστολής μας, σιωπηλά, λειτουργεί, εκτός από το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό, προγράμματα φαγητού επί καθημερινής βάσης. Συγκεκριμένα, ενώ τα παιδιά που φοιτούσαν, κυρίως ορφανά ή πτωχά, έπαιρναν ένα χυμό και δύο κομμάτια ψωμιού κάθε μέρα, λόγων οικονομικών δυσκολιών, τώρα απολαμβάνουν ζεστό πρωινό ρόφημα και μαγειρεμένο φαγητό το μεσημέρι, λόγω της αγάπης και της προσφοράς των αδελφών μας Ορθοδόξων Χριστιανών της Κύπρου, της Ελλάδος, της Αυστραλίας καί της Αμερικής...



Άρχισε, δειλά-δειλά, αυτή η προσπάθεια. Οι ανάγκες αυξήθηκαν. Οι πληροφορίες έφθαναν, ότι τα παιδιά κοιμούνται νηστικά το βράδυ! Καί αυτό ακόμα το ελάχιστο, το μοιράζονται με όλα τα άλλα μέλη της οικογένειάς τους. Στήν αρχή, το πρόγραμμα επεκτάθηκε στις γύρω ενορίες της Ναϊρόμπης μόνο Σάββατο. Το ίδιο αυτό πρόγραμμα έφθασε ως το όρος του Κιλιμάντζαρο, λόγω της πολυτάλαντου καί δραστήριας πρεσβυτέρας του ιερέα μας εκεί. Έρχεται η περίοδος της ανομβρίας καί των πρόσφατων πολιτικών διενέξεων καί του εμφυλίου σπαραγμού. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Κένυας πρώτη έδωσε το παρόν της. Στά στρατόπεδα των προσφύγων καί των αναξιοπαθούντων προσφέρει τρόφιμα καί ενισχύεται έτσι ο εκτοπισμένος πληθυσμός, ανεξαρτήτου φυλής ή καταγωγής. Τα συσσίτια επί καθημερινής βάσης αυξάνονται καί ανακουφίζουν χιλιάδες απροστάτευτους, ιδιαίτερα παιδιά.
Έτσι, σήμερα, λειτουργούν, καθημερινά, τα εξής προγράμματα επισιτισμού των παιδιών: εκτός από το Νηπιαγωγείο καί το Δημοτικό της Μητροπόλεως, στην ενορία του Αποστόλου Παύλου στην Καγκίρα, στην ενορία του Αγίου Γεωργίου, της προδημοτικής καί δημοτικής Σχολής στην περιοχή του Αγίου Νικολάου Ριρούτας καί, φυσικά, στο ορφανοτροφείο της Μητροπόλεως στην ενορία του Αγίου Νικόδημου Κασίγκας, στο Νγβπ. Πρόσφατα, μάλιστα, με τη βοήθεια της Φιλανδικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, άρχισε πρόγραμμα φαγητού για τα τετρακόσια παιδιά του Ορθόδοξου Δημοτικού Σχολείου στο Λομπέρε της Λαϊκίπιας. Όλα αυτά καί άλλα παρόμοια προγράμματα λειτουργούν κάτω από την άμεση φροντίδα της Μητροπόλεως Κένυας καί με την οικονομική ενίσχυση καί φροντίδα ευσεβών χριστιανών καί άλλων φιλανθρωπικών φορέων, που επισκέπτονται την Κένυα κατά διαστήματα.
Το ερώτημα που τίθεται είναι: πώς η Ορθόδοξη Εκκλησία μπορεί να αντιμετωπίσει ένα τόσο ζωτικό θέμα, που μαστίζει, όχι μόνο την Αφρική, αλλά καί την Ασία, όπως καί άλλες χώρες της γης. Μάλιστα, στην κρίσιμη αυτή καμπή της ιστορίας της ανθρωπότητας καί ιδιαίτερα λόγω της οικονομικής κρίσης, που μαστίζει την οικουμένη ολόκληρη, έρχεται η Ορθόδοξη Εκκλησία, με τα ελάχιστα μέσα που διαθέτει, καί δίνει λύσεις ανακουφίζοντας έτσι μέγα μέρος του λαού, που πεινά, μέσω των κατά τόπους Επισκόπων, αθόρυβα.
Χρειάζεται άμεση καί συγκροτημένη οργάνωση των προσπαθειών, για την αντιμετώπιση της μάστιγας της πείνας. Οι διεθνείς οργανισμοί δεν είναι σε θέση να εφαρμόσουν αποτελεσματικά προγράμματα βοήθειας εξαιτίας διαφόρων προβλημάτων. Η Ορθόδοξη Εκκλησία καλείται να διαδραματίσει πρωτοποριακό ρόλο, ώστε να γίνει φορέας αντιμετωπίσεως της πείνας στην Αφρική, λόγω της οικουμενικής αποστολής της που δεν θέτει θέμα «φυλής, χρώματος, θρησκείας ή εθνικότητας». Ιδού, λοιπόν, πώς η Ιεραποστολή συμμετέχει στον αγώνα των ανθρώπων για επιβίωση καί συντήρηση.
Από την Ιερά Μητρόπολη Κένυας

Δεν υπάρχουν σχόλια: