9 Ιουλίου 2009

Δαλάι Λάμα και θιβετιανός Βουδισμός

Ο Θιβετιανός Βουδισμός, ή Λαμαϊσμός, ιδρύθηκε ως αίρεση τον 15ο αιώνα μ.Χ. από έναν διδάσκαλο του Βουδισμού τον Τσονν α – πα, καί από τον τρίτο διάδοχό του ηγεμονεύεται εσαεί το Θιβέτ, δίνοντας δύο αντίστοιχους τίτλους στους δύο ηγέτες του: Δαλάι Λάμα (ωκεανός σοφίας) ο ένας και Παντσέν Λάμα (πνευματική αυθεντία) ο άλλος! Οι Δαλάι - Λάμα θεωρούνται ενσαρκώσεις του Βούδα που υποτίθεται ότι ξαναγεννήθηκε, και είναι οι πολιτικοί αρχηγοί του Θιβέτ που από τον 17ο αιώνα ως το 1950 είχαν την πνευματική δικαιοδοσία μέχρι τη Μογγολία, σ’ ένα μέρος της Κίνας, το Μπουτάν, και το Σικκίμ. Από το 1959 οι Κινέζοι κατέλαβαν το Θιβέτ και ο 14ος στη σειρά Δαλάι Λάμα κατέφυγε με 100.000 Θιβετιανούς στην Ινδία σχηματίζοντας εξόριστη κυβέρνηση.
Σχετικά με την διαδοχή τους, ισχύει η «παράδοση» ότι άμα πεθάνει ο εκάστοτε Δαλάι Λάμα, εκλέγεται ως διάδοχός του όποιο παιδί γεννηθεί την ώρα του θανάτου του, που αναγνωρίζεται από διάφορα σημάδια τα οποία καθορίζουν ότι το παιδί είναι η ενσάρκωση του Βούδα, ασχέτως αν η ζωή του κάθε Δαλάι Λάμα μπορεί να συνοδεύεται από ευτράπελα και αμαρτωλή ζωή, όπως ο 6ος στη σειρά Δαλάι Λάμα (1683-1706), ο οποίος έζησε άσωτα με πόρνες, πίνοντας, μεθύοντας, συντάσσοντας ερωτικά τραγούδια κ.α. ώσπου δολοφονήθηκε σε ηλικία 23 ετών! Σε αντίθεση με τον 5ο Δαλάι Λάμα που διαπιστώθηκε από τους Θιβετιανούς ότι όχι μόνο ήταν η μετενσάρκωση των προηγούμενων Δαλάι Λάμα αλλά ήταν και η θεότητα Μποντισάτβα Αβαλοκιτεσβάρα, η οποία εμφανίζεται περιστασιακά στη Γη για να βοηθήσει τους θνητούς!!!
Οι Δαλάι Λάμα υπήρξαν οι κύριοι πνευματικοί οδηγοί της Κεντρικής Ασίας, καθώς καί διοικητές αλλά και πνευματικοί δάσκαλοι των Μογγόλων Χαν, διαφόρων Κινέζων αυτοκρατόρων και πολυπληθών λαών της Κεντρικής Ασίας.
Όλα αυτά έχουν να κάνουν με παραδόσεις που σέβονται εκατομμύρια άνθρωποι θεωρώντας κάποιους ανθρώπους ως θεούς, που στην περίπτωση του Βούδα, η θρησκεία του έχει να κάνει με έναν άνθρωπο που ενώ έσκασε από το πολύ φαΐ στα γηρατειά του και η ζωή του είχε πολλά τρωτά σημεία, παρόλα αυτά λατρεύεται μέχρι σήμερα ως θεός!
Στρατής Ανδριώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: