4 Νοεμβρίου 2010

Η ευλογημένη αφιλοχρηματία

Ο Άγιος Γεώργιος ο Καρσλίδης, πολλές φορές έδινε χρήματα μέσα σε φάκελο κλειστό κι έλεγε: «Πήγαινέ τα στον άρρωστο... δίχως να πεις ποιος τα έδωσε». Σε αυτά τα μυστικά ήταν πολύ αυστηρός.
Χρήματα δεν έπιανε ο Γέροντας στα χέρια του. Αν κάποιος επέμενε και ήθελε κάτι να δώσει, του έλεγε να τ' αφήσει στον δίσκο της εκκλησίας. Δεν γύριζε να δει τι άφησε, εκείνος θα έκανε ό,τι έπρεπε, λειτουργία, μνημόνευση, ακολουθία, δίχως να ενδιαφέρεται για το ποσόν των χρημάτων. Το θεωρούσε αναγκαίο καθήκον του, υποχρέωσή του στα πνευματικά του τέκνα, πού έρχονταν με πόθο καί πίστη για επίλυση των προβλημάτων τους...


Δεν φύλαγε χρήματα. Τα μοίραζε όλα στους φτωχούς, δίχως να υπολογίζει, αν θα μείνει νηστικός, καθώς διηγούνται. Θα μπορούσε, αν ήθελε, να ήταν εύκολα πλούσιος. Ούτε πού ποτέ το σκέφθηκε.
Πλούτος του μεγάλος ήταν η φτώχεια του, την οποία αγάπησε από μικρός εκούσια. Κάποτε είπε: «Τα χρήματα πού έφθασαν σ' εμένα, αν τα έθαβα στον κήπο μου, δεν θα χωρούσαν». Λίγο πρίν την κοίμησή του έδωσε εντολή, αμέσως μετά από αυτή όλα τ' αγαθά της μονής να μοιραστούν στους αναγκεμένους. Θησαύριζε ο μακάριος θησαυρούς αιώνιους.
Έλεγε προς τα πνευματικά του τέκνα, ο πάντα αφιλοχρήματος Γέροντας: «Ο κόσμος έχει φύγει από την αθωότητα καί αγαθότητα. Όσο περνούν τα χρόνια, βαδίζουμε προς την καταστροφή. Ο Θεός να μας λυπηθεί. Ο Θεός αυτά δεν τα θέλει. Πρίν πενήντα χρόνια ο κόσμος ήταν πολύ διαφορετικός. Όταν πήγα στο μοναστήρι, ήμουν επτά ετών. Τότε υπήρχε μεγάλη πίστη καί καρδιακή καθαρότητα. Σ' ένα κελί της μονής ήταν φυλαγμένα όλα τα χρήματα με θύρα ασφάλιχτη. Αντί για θύρα υπήρχε μια κουρτίνα. Ο ηγούμενος μ' έστελνε να φέρω όσα χρήματα χρειάζονταν, ως μικρότερο. Όλοι οι μοναχοί γνώριζαν που ήσαν τοποθετημένα τα χρήματα. Όλοι ήσαν αφοσιωμένοι στον Θεό καί δεν τους εντυπωσίαζαν διόλου τα χρήματα». Αυτή την αφοσίωση στον Θεό διατήρησε σε όλη του τη ζωή ο Γέροντας καί από αυτή πήγαζε η ευλογημένη αφιλοχρηματία του…
Πηγή: «Ο μακάριος Γέροντας Γεώργιος Καρσλίδης – 1901-1959» του Μοναχού Μωϋσέως Αγιορείτου – Εκδ. Ι.Μ. Αναλήψεως του Σωτήρος, Ταξιάρχαι (ΣΙΨΑ) Δράμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: