20 Οκτωβρίου 2010

Η Μακεδονία και το Κ.Κ.Ε.

…Μεταπολεμικά, υπό την καθοδήγηση της Κομιντέρν, τα κομμουνιστικά κόμματα της Βαλκανικής είχαν αποδεχθεί τη σύσταση ενιαίας Μακεδονίας και Θράκης στο πλαίσιο μιας Κομμουνιστικής Βαλκανικής Ομοσπονδίας…


Μέχρι το έτος 1944, "Μακεδονία" ως σλαβικό κράτος, και "Μακεδονικό έθνος" ως ιδιαίτερη εθνότητα ήταν έννοιες άγνωστες. Τα Σκόπια που φέρονται σήμερα ως πρωτεύουσα του γειτονικού κράτους, είναι από το Μακεδονικό χώρο. Η "Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας", που αργότερα έγινε "Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας" στα πλαίσια της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας, ιδρύθηκε μετά το τέλος της γερμανικής κατοχής με προφανείς σκοπούς την αλλαγή εθνικής συνείδησης του σλαβικού στοιχείου της περιοχής για τρίτη συνεχή φορά μέσα σε λίγα χρόνια! Πρόκειται για την υλοποίηση του σχεδίου για την επανασύσταση μακεδονικού κράτους υπό σλαβικό μανδύα, όπως τα ονειρεύτηκε η Κομιντέρν (η Κομμουνιστική διεθνής), το Κ.Κ. Γιουγκοσλαβίας και φυσικά το μόνιμο πανσλαβιστικό διευθυντήριο που μόνο πρόσωπα άλλαζε, αλλά όχι και στόχους, έχοντας πάντα τη δυνατότητα να προσαρμόζεται στις συνθήκες και τις προκλήσεις της κάθε ιστορικής εποχής…
Από ελληνικής πλευράς το ζήτημα που αφορούσε τη Μακεδονία κατά τη μεσοπολεμική περίοδο, παρουσίασε τρεις όψεις. Η πρώτη αφορά την πολιτική του Κ.Κ.Ε., η δεύτερη αναφέρεται στις ελληνογιουγκοσλαβικές σχέσεις και η τρίτη στις ελληνοβουλγαρικές. Όσον αφορά την πολιτική του Κ.Κ.Ε. μεταπολεμικά, αναφέρονται συνοπτικά τα παρακάτω;
α) Στις 3.1-1-1949 η πέμπτη ολομέλεια του Κ.Κ.Ε., που ασπάστηκε την κομινφορμική γραμμή διακήρυξε ότι "ο μακεδονικός λαός θα βρει την πλήρη εθνική αποκατάσταση του" και τάχθηκε υπέρ μιας ενιαίας και ανεξάρτητης Μακεδονίας στα πλαίσια όχι της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας, αλλά της υπό σοβιετικό έλεγχο Βαλκανικής Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας. Αργότερα, το 1956 το Κ.Κ.Ε. χαρακτήρισε την απόφαση αυτή της πέμπτης ολομέλειας ως λάθος.
β) Στην εξορία, η ηγεσία του Κ.Κ.Ε. συνέχισε το διαχωρισμό των προσφύγων σε Έλληνες και "Σλαβομακεδόνες". Στα πρώτα χρόνια συντηρούσε μάλιστα και σλαβομακεδόνικα σχολεία. Με τη μετακίνηση, τέλος, των περισσοτέρων "Σλαβομακεδόνων" στη Γιουγκοσλαβία, η εξόριστη ηγεσία του Κ.Κ.Ε. απαλλάχθηκε από ένα δυσάρεστο πρόβλημα.
γ) Από τη μεταπολίτευση του 1974, τα διάφορα κόμματα της Κομμουνιστικής Αριστεράς απέφευγαν να κάνουν δημόσιες δηλώσεις για το θέμα αυτό. Μεμονωμένα, πάντως, σε συνεντεύξεις κυρίως, στελέχη όλου του φάσματος της Αριστεράς, έχουν τοποθετηθεί πάνω στο θέμα τονίζοντας ότι το λεγόμενο "μακεδονικό ζήτημα" είναι ανύπαρκτο. Το Κ.Κ.Ε. με δηλώσεις ηγετικών του στελεχών, έχει επίσης υπογραμμίσει ότι δεν υφίσταται θέμα, επιμένοντας όμως στο σημείο ότι "οι διάφορες μειονότητες μπορεί να υπάρχουν, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού είναι ελληνική"...
(Από το βιβλίο: «Διεκδικούμε» του Δημήτρη Μοσχόπουλου – εκδ. ΚΑΔΜΟΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: