17 Μαΐου 2021

Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ Κυδωνιών – Αϊβαλί.







Η ανέγερση του Ναού των Ταξιαρχών στις Κυδωνίες ταυτίζεται με την ίδρυση της πολιτείας στα τέλη του 16ου αιώνα με την εγκατάσταση Χριστιανών από την Λέσβο. Η ολοένα αυξανόμενη ανάπτυξη των Κυδωνιών, κυρίως λόγω της ελαιοκαλλιέργειας, ειδικότερα κατά τον 18ο αιώνα επισφραγίσθηκε με τα προνόμια που δόθηκαν στους Έλληνες από τον σουλτάνο το 1773, χάριν του ιερέα Ιωάννη Δημητρακέλλη – Οικονόμου, αφού εξασφαλιζόταν η διαμονή στην πολιτεία μόνο των Ελλήνων. Ανεγέρθηκαν πολλά περίφημα κτίρια και ιδρύματα, όπως η Ακαδημία (1803). Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί της πόλης ανήγειραν πολλούς Ναούς. Όμως το 1821 με την έκρηξη της Ελληνικής επανάστασης, οι Τούρκοι κατέστρεψαν και τις Κυδωνίες ως αντεκδίκηση. Το 1832 επετράπη με φιρμάνι η επιστροφή των Αϊβαλιωτών στην πόλη τους. Από τότε άρχισε ξανά η ανασυγκρότηση σε όλους τους τομείς. Οι Ναοί επισκευάσθηκαν, ή χτίζονταν ξανά εκ θεμελίων.
Ο Ναός των Ταξιαρχών βρίσκεται μέχρι και σήμερα στην παλαιότερη συνοικία του Αϊβαλιού. Χτίστηκε πριν από την πρώτη καταστροφή της πόλης του 1821. Μια εντοιχισμένη επιγραφή των κελιών του Ναού γράφει: «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ 1753». Ο Ναός, όταν επέστρεψαν οι Αϊβαλιώτες το 1832, επισκευάστηκε το 1844 όπως αναγράφει η μαρμάρινη πλάκα της Αγίας Τράπεζας: «1844 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 20 ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ». Ο Ναός ξεχώριζε για το εντυπωσιακό ρυθμό του, τις μαρμάρινες κολώνες με τις πέτρινες καμάρες, τις θαυμάσιες γύψινες διακοσμήσεις της οροφής, το μαρμάρινο τέμπλο, το δεσποτικό, τα προσκυνητάρια επιχρυσωμένα και διακοσμημένα, οι εξαίρετες αγιογραφίες και οι ηχηρές καμπάνες του που σήμαιναν τις χαρμόσυνες ιερές Ακολουθίες. Το 1922 οι Έλληνες διώχθηκαν. Οι ενορίτες των Ταξιαρχών αριθμούσαν τους 2.000 περίπου πιστούς. Μετά την Μικρασιατική καταστροφή, οι Τούρκοι μετέτρεψαν τον Ναό σε αποθήκη καπνού και βαμβακιού. Παρά την επανειλημμένη σύληση διατηρήθηκαν πολλά μέρη του Ναού.
Σήμερα ο Ταξιάρχης έχει ανακαινισθεί και χρησιμοποιείται ως μουσείο.
Στρατής Ανδριώτης.
  • Στις φωτογραφίες απεικονίζεται ο Ταξιάρχης εξωτερικά, η αύλεια είσοδός του, το εσωτερικό του Ναού ανακαινισμένο, το τέμπλο του και μία παλιά φωτογραφία δείχνει τον Ναό τότε που χρησιμοποιούταν ως αποθήκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου