1 Νοεμβρίου 2019

Όλος ο κόσμος έμεινε άναυδος με το έπος των Ελλήνων το '40, εκτός από "κάποιους".

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα χορεύουν, άτομα στέκονται και γήπεδο μπάσκετΑνόητα γυναικάρια, τιμάμε τους ήρωές μας γιατί τους τιμάει όλος ο κόσμος. Μάθετε τι είπαν οι ξένοι ηγέτες για το έπος του '40:
Γ.Τσόρτσιλ Πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας: "Του λοιπού δεν θα λέγεται ότι οι Έλληνες πολεμούν ως ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν ως Έλληνες… Η λέξη ηρωισμός φοβάμαι ότι δέν αποδίδει τό ελάχιστο εκείνων των πράξεων αυτοθυσίας των Ελλήνων, πού ήταν καθοριστικός παράγων της νικηφόρου εκβάσεως… Εάν δέν υπήρχε η ανδρεία των Ελλήνων καί η γενναιοψυχία τους, η έκβαση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου θά ήταν ακαθόριστη."
Ο Βρετανός υπουργός F.N.Baker: "Αν η Ελλάς ενέδιδε στο τελεσίγραφο του Mussolini... ο Άξων θα κυριαρχούσε στη Μεσόγειο... Συρία, Ιράκ, Περσία, Κύπρος, θα κατελαμβάνοντο. Η Τουρκία θα εκυκλώνετο. Οι πετρελαιοπηγές της Εγγύς Ανατολής θα ήσαν στη διάθεσή του. Η οπίσθια θύρα του Καυκάσου θα ανοιγόταν... Χάρη στην Ελληνική αντίσταση, μας εδόθη ο καιρός να αποκρούσομε και να συντρίψομε την ιταλική στρατιά, η οποία εκινήθη από τη Λιβύη κατά της Αιγύπτου, να εκκαθαρίσομε την Ερυθρά Θάλασσα από τα εχθρικά πλοία, να μεταφέρομε την αμερικανική βοήθεια προς την Εγγύς Ανατολή και να εξουδετερώσουμε την εχθρική απειλή εναντίον της... Αν το Στάλιγκραντ και ο Καύκασος κρατούν σήμερα, τούτο δεν είναι άσχετο προς την Ελληνική αντίσταση της οποίας επωφελούμεθα μετά την πάροδο δύο ολόκληρων ετών. Ο κόσμος πραγματικά δεν δικαιούται να λησμονήσει τα ελληνικά κατορθώματα κατά την ιστορική εκείνη στιγμή."...


Ο Γ.Σματς Πρωθυπουργός Ν.Αφρικής είπε για την 28η Οκτωβρίου 1940: "ημέρα που άλλαξε τον ρου της Ιστορίας… Πραγματικά γεννήθηκε μία νέα Ελλάς, όπως την ονειρεύτηκαν οι ποιηταί."
Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών και μετέπειτα Πρωθυπουργός A.Eden: "Αν το αποτυχόν χάρη στη νικηφόρο αντίσταση της Ελλάδος μεσογειακό σχέδιο του Χίτλερ επετύγχανε, η επίθεση της Γερμανίας εναντίον της Ρωσίας θα είχε όλως διάφορα αποτελέσματα. Οι ήρωες που έχουν βάψει με το αίμα τους την ιερή γη της Β.Ηπείρου, οι μαχητές της Πίνδου και οι άλλοι, θα είναι οδηγοί μαζί με τους Μαραθωνομάχους και θα φωτίζουν ανά τους αιώνας τη οικουμένη… η Ελλάς έδωσε αλησμόνητο μάθημα στό Μουσολίνι, αυτή υπήρξε η αφορμή τής επανάστασης στή Γιουγκοσλαβία, αυτή εκράτησε τούς Γερμανούς στο ηπειρωτικό έδαφος καί στήν Κρήτη για 6 εβδομάδες, αυτή ανέτρεψε τη χρονολογική σειρά όλων τών σχεδίων τού Γερμανικού Επιτελείου καί έτσι έφερε γενική μεταβολή στήν όλη πορεία τού πολέμου καί νικήσαμε.»
Ο Ραδιοφωνικός σταθμός Μόσχας: "Πολεμήσατε άοπλοι εναντίον πάνοπλων και νικήσατε. Μικροί εναντίον μεγάλων και επικρατήσατε. Δεν ήταν δυνατόν να γίνει άλλως, διότι είσθε Έλληνες. Κερδίσαμε χρόνο διά να αμυνθούμε. Ως Ρώσοι και ως άνθρωποι σας ευγνωμονούμε."
Οι Ιαπωνικές εφημερίδες: "Η χώρα μας, εις την οποίαν ιδιαιτέρως τιμάται η ανδρεία, παρακολουθεί με θαυμασμό τον αγώνα των Ελλήνων στην Αλβανία, ο οποίος μας συγκινεί τόσον ώστε παραμερίζοντας προς στιγμήν παν άλλο αίσθημα, αναφωνούμε "Ζήτω η Ελλάς".
Ο Χίτλερ: «Χάριν της ιστορικής αληθείας, οφείλω νά διαπιστώσω ότι μόνον οι Έλληνες εξ' όλων των αντιπάλων οί οποίοι μέ αντιμετώπισαν, πολέμησαν μέ παράτολμο θάρρος καί υψίστη περιφρόνηση πρός τόν θάνατο… Ως εκ τούτου, απεφάσισα να μην κρατηθεί κανένας Έλληνας στρατιώτης αιχμάλωτος και οι αξιωματικοί να διατηρήσουν τα προσωπικά όπλα τους… Η κακή τροπή του πολέμου για τον Άξονα άρχισε από την περιττή και ανόητη επίθεση της Ιταλίας κατά της Ελλάδος, η οποία έδωσε την ευκαιρία στην Αγγλία να θέσει και πάλι τον πόδα της στην Ευρώπη, στον Τσόρτσιλ να θριαμβολογήσει ότι η Αγγλία έχει και πάλι συμμάχους στον αγώνα της κατά του Άξονα και στους εχθρούς του Ράιχ να αναθαρρήσουν... Άνευ των δημιουργηθεισών υπό των Ιταλών δυσκολιών εκ της εκστρατείας των κατά της Ελλάδος, θα είχαμε επιτεθεί εναντίον των Ρώσων νωρίτερα… ο πόλεμος θα είχε πάρει διαφορετική τροπή. Θα είχαμε προλάβει να κατακτήσουμε το Λένινγκραντ και τη Μόσχα πριν πιάσει το ρωσικό ψύχος."
Ο J.Goebbels δύο ημέρες μετά τη γερμανική επίθεση, εντυπωσιασμένος και αυτός από την μαχητικότητα των Ελλήνων γράφει: "Προχωρούμε αργά στην Ελλάδα... Οι Έλληνες είναι γενναίοι μαχηταί... Και αυτός ο Φύρερ θαυμάζει ιδιαιτέρως το θάρρος των Ελλήνων."
Για τη μάχη της Κρήτης ο Τσόρτσιλ γράφει: "Στην Κρήτη ο Goering… με τις δυνάμεις που σπατάλησε θα μπορούσε εύκολα να κατακτήσει Κύπρο, Συρία, Ιράκ, ίσως και την Περσία... Διέπραξε την ανοησία ν’ αφήσει να του ξεφύγουν αυτές οι μεγάλες ευκαιρίες, θυσιάζοντας τις αναντικατάστατες αυτές δυνάμεις σ’ έναν θανάσιμο αγώνα που διεξαγόταν συχνά σώμα με σώμα..."
Η καθυστέρηση των Γερμανών στην Κρήτη επέτρεψε στον Άγγλο στρατάρχη Weyvell να οργανώσει την άμυνα της Αιγύπτου. Ο ίδιος ανέφερε στην κυβέρνησή του: "Οι απώλειες των Γερμανών στην Κρήτη (4000 αλεξιπτωτιστές και πάνω από 170 αεροπλάνα) έσωσαν τη γενική κατάσταση στη Μεσόγειο διότι καταστράφηκε μέγα μέρος από τα αεραγήματα του εχθρού... Προθύμως αναγνωρίζομε ότι οι Έλληνες σύμμαχοί μας είναι οι πρώτοι που με τις υπέροχους νίκες τους στην Β.Ήπειρο άνοιξαν το δρόμο και κατάφεραν πλήγματα κατά της φασιστικής Ιταλίας. Οι επιτυχίες δεν είχαν μόνο τοπική σημασία αλλά επηρέασαν την όλη εξέλιξη του πολέμου".
Ο C.de Gault μετέπειτα Πρόεδρος Γαλλίας: «Αδυνατώ νά δώσω τό δέον εύρος της ευγνωμοσύνης πού αισθάνομαι γιά τήν ηρωική αντίσταση τού Λαού καί των ηγετών της Ελλάδος.»
Ο M.Schumann μετέπειτα Υπουργός εξωτερικών της Γαλλίας: «Η Ελλάδα είναι τό σύμβολο της μαρτυρικής υποδουλωμένης, ματωμένης, αλλά ζωντανής Ευρώπης…»
Ο Στάλιν Αρχηγός της Σοβιετικής Ενώσεως: «Λυπάμαι διότι γηράσκω καί δέν θά ζήσω επί μακρόν διά νά ευγνωμονώ τόν Ελληνικό Λαό, τού οποίου η αντίσταση έκρινε τόν 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο».
Ο G.Joucov στρατάρχης Σοβιετικού Στρατού: «Εάν ο Ρωσικός λαός κατόρθωσε να ορθώσει αντίσταση μπροστά στίς πόρτες τής Μόσχας, νά συγκρατήσει καί νά ανατρέψει τόν Γερμανικό χείμαρρο, τό οφείλει στόν Ελληνικό Λαό, πού καθυστέρησε τίς Γερμανικές μεραρχίες όλον τόν καιρό πού θά μπορούσαν νά μας γονατίσουν. Η γιγαντομαχία τής Κρήτης υπήρξε τό κορύφωμα τής Ελληνικής προσφοράς.» Ο Χ.Αλεξάντερ Βρετανός στρατάρχης: «Διερωτώμεθα ποιά θά ήταν η θέση τής Σοβιετικής Ενώσεως χωρίς τήν Ελλάδα.» Ο Γεώργιος ΣΤ' Βασιλεύς της Μ. Βρετανίας: «Ο μεγαλοπρεπής αγώνας τής Ελλάδος υπήρξε η πρώτη μεγάλη καμπή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου». Ο Γερμανός στρατάρχης Keitel κατέθεσε στη δίκη της Νυρεμβέργης: "Η απροσδόκητη και ισχυρή αντίσταση των Ελλήνων επιβράδυνε την επίθεση κατά της Ρωσίας για περισσότερο από δύο μήνες. Αν δεν υπήρχε η καθυστέρηση αυτή, η εξέλιξη του πολέμου θα ήταν διαφορετική, τόσο στο Ανατολικό μέτωπο όσο και στον πόλεμο γενικά και άλλοι σήμερα θα ήσαν στη θέση του κατηγορουμένου."
Τον Απρίλιο του 1941 οι Γερμανοί εκφράζουν τό θαυμασμό τους στούς Έλληνες στρατιώτες, δηλώνουν ότι αποτελεί τιμή καί υπερηφάνεια τό ότι είχαν σάν αντίπαλο έναν τέτοιο στρατό καί ζητούν από τόν Έλληνα διοικητή νά επιθεωρήσει τόν Γερμανικό στρατό ως ένδειξη τιμής και αναγνωρίσεως! Η Γερμανική σημαία υψώνεται μόνο μετά την πλήρη αποχώρηση τού Ελληνικού Στρατού. Ένας Γερμανός αξιωματικός της αεροπορίας δήλωσε στό διοικητή Δέδεν ότι ό Ελληνικός Στρατός ήταν ο πρώτος στρατός στόν οποίο τά στούκας δέν προκάλεσαν πανικό. «Οι στρατιώτες σας αντί νά φεύγουν αλλόφρονες, όπως έκαναν στή Γαλλία καί τήν Πολωνία, μας επυροβόλουν από τις θέσεις των.»
Η Ελλάδα αμύνθηκε 219 ημέρες (13.676 νεκροί στρατιώτες), ενώ η υπερδύναμη Γαλλία 43, το Βέλγιο 18, η Ολλανδία 4, η Γιουγκοσλαβία 3, οι Δανοί παραδόθηκαν απ’ την πρώτη στιγμή σ’ έναν μοτοσικλετιστή του Χίτλερ καί οι Τούρκοι -όπως πάντα- τάχθηκαν πονηρά με τους Γερμανούς απαιτώντας τα νησιά μας και εξοντώνοντας ομογενείς μας.
Όλα τα παραπάνω ας ληφθούν υπόψιν των εγχώριων εξωμοτών που δεν διστάζουν σε κάθε δοθείσα ευκαιρία να πολεμούν με κάθε τρόπο την πολύπαθη τούτη πατρίδα. Την ένδοξη Ελλάδα.
Στρατής Ανδριώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου