20 Νοεμβρίου 2014

Η γιόγκα και οι γκουρού

Η γιόγκα στην εποχή μας, προβάλλεται περιέργως ως μόδα και λύση προβλημάτων, χαρίζοντας δήθεν υγεία, ομορφιά κ.ο.κ. Όντως, στην αρχή αισθάνεται κανείς ευεξία όπως όταν αθλείται, κόψει κάπνισμα, πολυφαγία, πιοτό. Όμως, ο κύριος στόχος της γιογκικής γυμναστικής καί των γιογκικών στάσεων δεν είναι η ανάπτυξη του μυϊκού συστήματος καί η ευλυγισία, αλλά η αλλαγή της βιοχημικής ισορροπίας του οργανισμού με ασάνες, δηλαδή περίεργες γιογκικές στάσεις, αφύσικες για το ανθρώπινο σώμα, εμπνευσμένες από στάσεις ζώων: Σαλαμπασάνα= στάση ακρίδας, Μπουντζαυγκασάνα= στάση κόμπρας, Κουκοντασάνα= στάση κόκορα, Ούχταν Πριστασάνα= στάση σαύρας κ.ά. Για να κατορθώσει κανείς να «κάτσει» σωστά σ’ αυτές τις γιογκικές στάσεις, εξασκείται πολύ καιρό για να στρίψουν οι κλειδώσεις του σώματος αφύσικα. Αρκετοί τραυματίζονται (ρήξη συνδέσμων, μηνίσκος, τραυματισμός τενόντων), χαλάν γόνατα, μέση κ.α.! Τα σωματικά προβλήματα ως συνέπεια της γιόγκα βεβαιώνουν τα «ιερά» μυστικιστικά Ινδουιστικά κείμενα που λένε ότι όποιος παραπονεθεί ή βαρυγκωμήσει για τα προβλήματα που προκαλούνται είναι ανάξιος για τη γιόγκα...

 Το «ουσιώδες» είναι ότι ο καθήμενος σ’ αυτές τις στάσεις, ασκεί πίεση σε όργανα του σώματος όπως καρδιά, έντερα, συκώτι, πνεύμονες κ.α. Ιδιαίτερα πιέζει καί επιδρά στους ενδοκρινείς αδένες (τα Τσάκρας όπως λέγονται στην ορολογία τους). Η πίεση αυτή διεγείρει αδένες που υπερλειτουργούν και εκχύνουν μεγάλη ποσότητα ορμόνης. Κάθε ομάδα στάσεων (ασάνες) ασκεί πίεση σε διαφορετικούς αδένες, διεγείροντας π.χ. το θυρεοειδή αδένα, οπότε έχουμε μεγαλύτερη παραγωγή θυροξίνης που χύνεται στο αίμα και αλλάζει ολόκληρο το βασικό μεταβολισμό του σώματος. Είναι γνωστό ότι η παραμικρή ορμονική διαταραχή προξενεί προβλήματα, στείρωση, πίεση, βρογχοκήλη, ζάχαρο, διαβήτη, καρκίνο... Η γιόγκα είναι επικίνδυνη επέμβαση πάνω στο σώμα. Μπορεί ο οποιοσδήποτε να αρρωστήσει βαριά, να πάθει καλπάζουσα μορφή καρκίνου, μπορεί να τρελαθεί!
Αυτά τα αρρωστημένα φαινόμενα μέσω των γιογκικών τεχνικών θα ερμηνευτούν ως… πνευματικές εμπειρίες. Αυτή την κατάσταση που οι γιατροί τη θεωρούν αρρώστια, κάποιοι θα την θεωρήσουν ως «άντληση ενέργειας από ανώτερα κέντρα». Θα τους κολακεύουν τον εγωισμό ότι είναι προχωρημένοι με σκοπό να προσκολληθούν πάνω στα γκουρού (πνευματικοί διδάσκαλοι του Ινδουισμού) για να τους αποκαλύψουν βαθύτερα μυστικά, ανώτερες τεχνικές, που θα τους κάνουν «θεούς» ή ό,τι άλλο επιθυμούν. Έτσι πλέκεται το γαϊτανάκι της πλάνης. Συνήθως, όταν κάποιος εκτελεί αυτές τις ασκήσεις, του λένε να συγκεντρώνει το νου του σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο του σώματος, διαφορετικό για κάθε άσκηση. Ταυτόχρονα να σκέπτεται ή να λέει μία φράση, έναν ειδικό ήχο, κάποιο μάντρα, να αναφέρεται σε μία απ’ τις πολλές θεότητες του Ινδουισμού: «θεός» Σίβα, Κρίσνα, Βισνού, «θεά» Κάλι, στην ιερή συλλαβή «ΟΜ» κ.λ.π.
 
   Πολλοί οπαδοί των γκουρού δουλεύουν σκληρά στα ανά τον κόσμο άσραμ. Τους κάνουν να νιώθουν ότι ο γκουρού τους κάνει πνευματική χάρη που δέχεται να εξυπηρετείται από αυτούς. Συνήθως αυτοί οι «κάρμα-γιόγκι» είναι νέα άτομα που πηγαίνουν σε κάποιο άσραμ εκτός της πατρίδας τους, για να ξεκόψουν από φίλους και συγγενείς. Υπάρχουν αρκετοί ηλικιωμένοι κάρμα-γιόγκι που έχουν δωρίσει την περιουσία τους στους γκουρού και τα άσραμ, είτε διαμέρισμα ήταν αυτό, είτε δισεκατομμύρια και έγιναν πλήρη μέλη ώστε να πετύχουν γρήγορη πνευματική πρόοδο. Έτσι, καταντούν άμισθοι εργάτες σε ξένη συνήθως χώρα, χωρίς φίλους, συγγενείς, χρήματα καί πληροφόρηση, άμεσα εξαρτημένοι για τροφή, ύπνο και ρούχα από το άσραμ. Αυτοί συνήθως μετά από ένα διάστημα που τους έχουν «στα υψηλά» περιθωριοποιούνται σε ασήμαντους ρόλους. Λίγοι έχουν τη ψυχική δύναμη να έρθουν σε ρήξη με τους αρχηγούς και να φύγουν. Τις περισσότερες φορές συνηθίζουν το ρόλο του οπαδού και αποδέχονται δουλικά την «ασφάλεια» που τους παρέχει η οργάνωση. Κάποιοι άλλοι, αφού συνειδητοποιήσουν το παιχνίδι της εξαπάτησης, διεκδικούν για τον εαυτό τους ένα ρόλο στελέχους της οργάνωσης. Φεύγουν απ’ την κατηγορία των θυμάτων και συντάσσονται με τους θύτες καί κάνουν καριέρα μέσα στην ίδια την οργάνωση ή πάνε κάπου αλλού και «στήνουν» δικιά τους οργάνωση, πλασάρονται ως «δάσκαλοι γιόγκα», γκουρού, «μεσσίες», ή ανώτεροι πνευματικοί «δάσκαλοι». Πάντως δεν είναι καθόλου εύκολο να ξεφύγει ένα άτομο από εκεί, ιδιαίτερα αν έχει πάρει μύηση.
 
Οπαδοί μιας τέτοιας οργάνωσης είναι συνήθως νεαρά μορφωμένα άτομα. Διαθέτουν χρήματα για ταξίδια και άνετη διαβίωση. Αυτό που τους σπρώχνει να ανταλλάξουν όλες τις ανέσεις με τη θέση του «κάρμα-γιόγκι» είναι η έλλειψη πνευματικής διάστασης στη ζωή τους. Και όταν λέμε «πνευματικό» δεν εννοούμε μουσική, θέατρο, λογοτεχνία, όπως κατάντησε να σημαίνει η λέξη. Εννοούμε κάτι που έχει σχέση με το βαθύτερο πυρήνα του κόσμου και της ζωής, σχέση δηλαδή με το Θεό. Εκατομμύρια άτομα με υπαρξιακά προβλήματα, ψάχνουν να ενώσουν τη ζωή τους με ουσιώδη νοήματα. Νιώθουν ανικανοποίητοι για τον τρόπο ζωής τους (σάρκα – ύλη).
 
Οι αξίες της σημερινής κοινωνίας είναι τελείως υλιστικές. Πόσα βγάζει κανείς; Τι αυτοκίνητο έχει; Σε τι σπίτι ζει; Πόσο ακριβές διακοπές πάει; Πόσο γνωστός είναι; Τι κοινωνική επιρροή έχει; Τι αξίωμα κατέχει; Ούτε λόγος για τιμιότητα, καλοσύνη, δικαιοσύνη, αγνότητα, αρετή, φιλία, γνώση Θεού. Η διαφήμιση, το marketing, τα ΜΜΕ, ο κίτρινος τύπος, μας θέλουν χωρίς σκέψη. Διαμορφώνουν έναν τύπο ανθρώπου που θα παράγει και θα καταναλώνει. Μας θέλουν κατευθυνόμενους!       
 
Πολλοί είναι αυτοί που εκμεταλλεύονται τα προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου. Του παρουσιάζουν δωρεάν διαλέξεις με θέματα τις κρυμμένες δυνάμεις του ανθρώπου: Γιόγκα, μυστήρια του σύμπαντος, υπνωτισμό, μυστική γνώση, μυστήρια αρχαίων Αιγυπτίων, μαγεία, βουδισμό, μετεμψύχωση, αστρικά ταξίδια κλπ. Οι οργανώσεις αυτές κινούνται πάνω σε ανατολικής προέλευσης μεταφυσικά «δόγματα». Ανήκουν στο ρεύμα της «Νέας Εποχής» (βλ. παγκοσμιοποίηση). Δίνονται υποσχέσεις ότι αναπτύσσοντας τις έσω «κρυμμένες δυνάμεις» του ανθρώπου, θα λυθούν εύκολα τα καθημερινά προβλήματα της ζωής με την απόκτηση όμορφου σπιτιού, όμορφης γυναίκας, προαγωγή, καλλίτερη δουλειά, ταξίδια, πλούτος… Προτείνουν περίεργες «εξωσωματικές εμπειρίες», άμεση επαφή με πνευματικά όντα προς όφελός του καθενός που «ψάχνεται», για να γίνει «δυνατός», «μπασμένος», «ξύπνιος», «ανεπτυγμένος». Υπόσχονται τα πάντα… Όπου τσιμπήσει ο καθένας, ανάλογα με την περίπτωση…
σ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου