21 Σεπτεμβρίου 2010

Κεμάλ Ατατούρκ


Ο Κεμάλ είναι ένας ζωντανός θρύλος ακόμα και σήμερα στην πατρίδα του. Αρκεί κανείς να βρεθεί στις 10 Νοεμβρίου στην Τουρκία, για να διαπιστώσει ένα πρωτοφανές φαινόμενο. Ολόκληρη μια χώρα εξήντα εκατομμυρίων τηρεί εκείνο το πρωί, στις 9:05΄ ενός λεπτού σιγή για τον μεγάλο ηγέτη της, που πέθανε το 1938!...

Στην εποχή της απομυθοποίησης, όμως, δεν μπορούσε να εξαιρεθεί καί ο Κεμάλ. Άρχισαν δειλά-δειλά να εμφανίζονται κάποιες επικρίσεις, αμφισβητήσεις γύρω από τις ικανότητές του. Διαβάζουμε στο βιβλίο του Χ.Κ. Άρμστρογκ με τίτλο «Ο σταχτής Λύκος»: «Από γεννησιμιού του ήταν επαναστάτης και δεν σεβόταν ούτε τον Θεό, ούτε τους ανθρώπους, ούτε τούς θεσμούς. Τίποτα δεν ήταν γι’ αυτόν ακλόνητα καθιερωμένο. Δεν υπήρχε γι’ αυτόν όσιο και ιερό. Φλεγόταν ακόμα από τον νεανικό ενθουσιασμό, αλλά είχε αναπτύξει την προσοχή του και στην ικανότητά του να υπολογίζει ψυχρά».
Ο ίδιος βιογράφος του θίγει και μια άλλη πλευρά των ερωτικών προτιμήσεών του: «Ο Κεμάλ αισθανόταν μεγαλύτερη άνεση με τους άνδρες και ιδιαίτερα με τους άνδρες πού ήταν διαφορετικού χαρακτήρα και τις ελαφρές γυναίκες της πρωτεύουσας. Μ’ αυτούς περνούσε τις ώρες του στα καφενεία καί στους κακόφημους οίκους, έπινε και οργίαζε νύχτες ολόκληρες μέχρι την αυγή. Χαρτόπαιζε και έπαιζε ζάρια ώρες ολόκληρες, με όποιον τον προκαλούσε. Δοκίμαζε κάθε εμπειρία κατά κόρον. Δοκίμαζε κάθε ανωμαλία, και την πλήρωσε αρπάζοντας αφροδίσια και καταστρέφοντας την υγεία του. Από αντίδραση, έχασε κάθε πίστη του προς τις γυναίκες και για ένα διάστημα είχε αρχίσει να θέλγεται από το δικό του φύλο».
Πέρα απ’ όσα λέγονται για την προσωπική του ζωή, κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο Κεμάλ, πού γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ήταν "ντονμές", δηλαδή εξισλαμισμένος Εβραίος, και αμφισβητούν την τουρκική καταγωγή του. Κανείς δεν ξέρει την αλήθεια καί ίσως δεν θα τη μάθει ποτέ. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι ο Κεμάλ σίγουρα ήταν μασόνος, αδελφός στη Στοά Βεντάτα. πού ήταν παρακλάδι μιας νιχιλιστικής οργάνωσης…
Από το περιοδικό «Νέμεσις»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου